Bra en bensinstation på ön fungerar bra som miljöstation
Miljöstationerna på Gotland är ett problem som tekniska förvaltningen arbetar på att försöka lösa. Det är bensinstationer som sköter miljöstationerna men det fungerar inte som det är tänkt, enligt miljö- och hälsokontoret. Det är endast vid en av öns bensinstationer som man sköter det här mycket bra. Där kommer man att få fortsatt ansvar men på andra håll vill kommunen ordna bemannade miljöstationer som exempelvis i Roma-Karby.
Dessutom finns det inga grindar utan folk kan lämna vid vilken tid på dygnet som helst med följden att allt hamnar i en enda röra. Miljö- och hälsoskyddskontoret har inspekterat miljöstationerna och kunnat konstatera att det inte är någon bra lösning. Det lämnas syror och andra miljöfarliga vätskor i vanliga läskflaskor utan etiketter som upplyser om flaskornas innehåll. När sedan personal ska ta hand om flaskorna vet de inte vad de innehåller.
Problemet med dåligt skötta miljöstationer vid bensinstationer finns över hela landet.
På Gotland är det endast en bensinstation som sköter miljöstationen till full belåtenhet och det är stationen i Burgsvik. Enligt, Hans-Christer Holmert, tekniska förvaltningen, kommer bensinstationen i Burgsvik att få ha miljöstationen kvar och det planeras ytterligare en mindre miljöstation vid återvinningsgården i Burgsvik.
<span class=MR>Saknas kunskaper</span>
Miljöstationerna bör vara bemannade eftersom folk saknar de kunskaper som krävs för att kunna hantera det miljöfarliga avfallet. I fjol lämnade gotlänningarna in 198 ton miljöfarligt avfall och enligt Hans-Christer Holmert borde mängden vara betydligt större. Detta tyder på att hushållen måste ha mera information om vad som betecknas som miljöfarligt avfall.
Hans-Christer Holmert berättar att det är många som inte är medvetna om att exempelvis sprayburkar är miljöfarligt avfall, de hamnar ofta bland metall eller i hushållssoporna då de istället borde lämnas in till miljöstationen.
<span class=MR>Bättre information</span>
Tekniska förvaltningen måste alltså bli bättre på att informera kommuninnevånarna och i dagarna kommer ett informationsblad att delas ut till hushållen. Bladet innehåller information, A-Ö, om vad som är miljöfarligt avfall.
Vid tekniska förvaltningen vill man lösa problemet med miljöstationerna så snabbt som möjligt med nya anläggningar men enligt Hans-Christer Holmert drar det ut på tiden på grund av många överklaganden.
Folk tycker att miljöstationerna är bra men de vill inte ha dem i närheten av sina bostäder, säger Hans-Christer Holmert.
Just nu prövas placeringen av en miljöstation i Roma-Karby.
Man ska även pröva placeringen av en återvinningsstation inom Kustparkens område i Fårösund vilken ska ersätta den återvinningsstation som idag finns i Rute.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!