Bostadsfrågorna dominerar
Frågan om att återinföra en kommunal bostadsförmedling skall utredas.Det menar socialdemokraternas styrelse i sitt yttrande över Cecilia Brissmans motion med det kravet.Gotlandshems kö som i praktiken ersätter den kommunala som avskaffades 1992 fungerar inte. Inte ens kommunens lägenheter förmedlas via denna.Sammanlagt nio motioner har kommit in till årsmötet. Bostadsfrågorna dominerar med tre.
De tunga partiårsmötena kommer nu slag i slag.
Socialdemokraterna håller sitt 4 april. Medverkar gör bland andra försvarsminister Leni Björklund.
De nio motionerna som inkommit, varav sju är signerade SSU-medlemmar, finns samlade i ett motionshäfte tillsammans med utlåtanden över motionerna från styrelsen.
Somar al Naher har lämnat in tre, Cecilia Brissman två och vardera en kommer från Magnus Grönlund, Towe Landin, Lennart Jäll och Marianne Gottlander.
Av de nio bifalls fyra, avslås en och anses fyra vara besvarade i och med styrelsens kommentar.
Cecilia Brissman, SSU, vill således att den kommunala bostadsförmedlingen, avskaffad 1992, återinförs.
Bostadssituationen på Gotland är inte hållbar, menar Brissman. 11 000 personer återfinns i Gotlandshems kö som i praktiken ersätter en kommunal bostadsförmedling. Om en kommunal sådan inrättas skulle öns bostadsmarknad bli lättöverskådlig och ärlig
Enligt vad styrelsen förstått fungerar inte Gotlandshems förmedling när det gäller andra bostäder än de egna, inte ens kommunens lägenheter förmedlas via denna kö som var tänkt att ersätta den kommunala.
Styrelsen föreslår därför i sitt utlåtande att årskonferensen beslutar om att tillsätta en arbetsgrupp för att utreda frågan om en kommunal bostadsförmedling.
I sin andra motion vill Cecilia Brissman att partiet verkar för att Gotlandshem bildar två bostadsköer. Det är öns studenter som hon vill skall stå i en särskild kö eftersom de missgynnas av det nuvarande systemet.
Detta eftesom de när de tilldelas en studentlägenhet hamnar längst bak i kön och därför har ett dåligt köläge när de avslutar studierna och skall gå över till en vanlig lägenhet.
Styrelsen yrkar bifall till motionen. Man anser att det mest fördelaktiga vore att studentlägenheterna fanns i en särskild kö för bara studenter och att man också kunde få vara sökande till en ordinarie lägenhet i det fall man planerar att bosätta sig på ön.
<span class=MR>Fler hyresrätter</span>
I sin motion vill Magnus Grönlund, SSU, se fler kommunala hyresrätter på ön.
Han konstaterar att det 8 januari endast fanns tre hyreslägenheter lediga i Visby och lika många på resten av ön. Väntetiden är ca tre år.
Styrelsen anser i sitt utlåtande att bostadsbyggandet nu har kommit i gång och att man inför valet gick ut med löftet att 500 bostäder skulle färdigställas under mandatperioden.
I och med detta anser man motionen besvarad.
Lennart Jäll, Bingeby socialdemokratiska förening, motionerar om öns kollektivtrafik. Grundtanken är att fler skall åka kollektivt i enlighet med intentionerna för Ekokommun Gotland.
Han vill se en översyn av tidtabeller och resvägar och att denna översyn har i åtanke att det även behövs kvällsturer såväl i staden som på landet.
I sitt svar menar styrelsen att man arbetar i enlighet med motionens önskemål. Ett konkret exempel är den införda gratis kollektivtrafiken för ungdomar. Något som medverkar till att få in vanan att resa kollektivt.
Som ett steg två har tekniska förvaltningen fått i uppdrag att komma med förslag på ökad tillgänglighet av den kollektiva trafiken. Ett av de förslag som det skall beslutas om är helt i linje med motionärens önskemål, det handlar om att införa regelbunden trafik en gång i timmen på stamlinjerna. Detfinns även förslag om linjeändringar och sena kvällsturer.
Med detta anses motionen besvarad.
<span class=MR>Rättvisemärkt</span>
Somar al Naher får bifall till två av sina motioner och avslag på en.
Avslag blir det angående förslaget att låta högkostnadsskyddet gälla även tandvården.
Motionen föreslås avslagen bland annat med hänvisning till vilka konsekvenser olika former av högkostnadsskydd kan få på möjligheterna att tillgodose annan angelägen tandvård.
Bifall yrkar styrelsen till hennes motion "Vi dricker gott kaffe med gott samvete, vi dricker rättvisemärkt". I denna vill hon att öns socialdemokrater arbetar för att man i partisammanhang köper rättvisemärkt kaffe samt att man arbetar med att bilda opinion om rättvisemärkt i arbetarrörelsen.
Bifall blir det också till en motion om att öns socialdemokrater skall skriva in mål och riktning för internationellt engagemang i de egna stadgarna samt verksamhetsplanen.
Bifall yrkas till Marianne Gottlanders motion med kravet att styrelsen ges uppdraget att tillsätta en arbetsgrupp som arbetar fram en jämställdhetsplan.
Towe Landin, SSU, yrkar i sin motion att partiet skall verka för att en person som döms andra gången för narkotikabrott skall dömas till att gå ett behandlingsprogram.
I utlåtandet menar styrelsen att det i dag inte finns några hinder i lagstiftningen för att i domar döma till annat straff i kombination med vård.
Därmed anser man motionen besvarad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!