Bostäder stoppas av gift i marken

Marken utanför Söderport, där Försäkringskassan tidigare låg, är full av gifitga ämnen. Det var tanken att det skulle byggas bostäder där, men då krävs en omfattande sanering, rapporterar GT.

Marken framför byggnaden där Försäkringskassan tidigare låg är förorenad.

Marken framför byggnaden där Försäkringskassan tidigare låg är förorenad.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-10-06 08:55

En rapport om föroreningarna, som företaget Pentacon gjorde på uppdrag av fastighetsägaren Statens fastighetsverk, stod klar redan i maj 2012. Det är först nu som rapporten har lämnats in till miljöförvaltningen på Ragion Gotland, trots att det skulle ha gjorts med en gång.

– Vår intention har hela tiden varit att bygga bostäder där. Att det finns föroreningar av den här omfattningen fick jag veta först i förra veckan. Jag vet inte varför Fastighetsverket inte har avslöjat detta tidigare, säger byggnadsnämndens ordförande Bo Björkman (S), till Gotlands Tidningar.

Bengt Skoglund på fastighetsverket, som ansvarar för fastigheterna, kan inte svara på varför rapporten inte har skickats in tidigare.

– Jag har inget bra svar på varför rapporten inte skickats in, men den har inte hemlighållits på något sätt. Resultatet har diskuterats med företrädare för Region Gotland, förmodligen redan 2012, säger han.

Det finns ett planprogram för hela området som ramas in av Söderväg, Peder Hardings väg och Solbergagatan, där det bland annat ingår bostäder. Enlgit planarkitekten, Eva Werkelin, kände de inte till rapporten när planprogrammet togs fram, men de visste att marken kunde vara förorenad. På området har fanns tidigare järnvägsverksamhet och föroreningarna som har hittats i marken kan komma från oljor och fett från lok och vagnar, från förbränning av kol och kreosotimpregnerade slipers.

Enligt Pentacons rapport så är det främst i marken vid parkeringen framför Försäkringskassans före detta lokaler som det finns höga halter av Polycykliska aromatiska kolväten, PAH. Det är en grupp gifter som uppstår vid förbränning av vissa kolväten, när det inte finns tillräckligt med syre i förbränningsprocessen. Många PAH:er kan vara cancerogena och skada arvsanlagen.

Någon sanering har inte gjorts och nu ska fastigheten säljas.

– Vi har varit öppna med att det finns föroreningar i marken eftersom det kan påverka den användning en köpare tänkt sig, säger Bengt Skoglund på Statens fastighetsverk.

Läs hela artikeln i GT:s nätupplaga här»

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om