Bör öns fiskelägen skyddas?
Bör fler gotländska fiskelägen skyddas för att inte förvandlas till moderna "stugbyar"?Denna angelägna fråga ska diskuteras vid ett möte i Östergarn nästa vecka.
Vad håller på att hända vid fiskeläget i Ygne? Bodägarna är oroliga för att de ska tvingas lämna området och att fiskelägets kulturhistoriska värden ska förstöras.
Den nye ägaren vill inte berätta i GT om sina planer ännu, men lovar att ställa upp när arbetena börjar bli klara. Han försäkrar dock att han inte har för avsikt att "bygga någon stugby" vid Ygne.
För en tid sedan såldes Ygne fiskeläge till Olof Högström, Solna. Området som köptes är stort, fiskeläget är bara en liten del. Historiskt har fiskeläget använts av familjer i trakten som just fiskeläge, bodarna ägs av olika personer som arrenderar den mark där bodarna står.
Nu är bodägarna oroliga att de ska köras bort från fiskeläget. Deras familjer har fått ha sina bodar vid Ygne under många år utan några formaliserade kontrakt funnits. Nu finns dock arrendeavtal som går ut 2006 och bodägarna är oroliga att de ska "köras bort" från fiskeläget och att det ska exploateras av den nye ägaren.
Fiskeläget är privatägt och ingen samfällighet som de flesta andra fiskelägen på Gotland.
Den 18 maj ska frågan om skydd och bruka av de gotländska fiskelägena diskuteras vid ett offentligt möte i Östergarn bygdegård. Det är Gotlands kulturarvsråd som bjuder in och moderator för mötet är Jörgen Renström, byggnadsantikvarie på länsmuseet.
I ett pressmeddelande berättar Gotlands Kulturarvsråd att det finns cirka 1700 strandbodar i 250 fiskelägen på Gotland. Syftet med mötet är att tillsammans med brukarna fundera på möjligheten att skapa riktlinjer för framtida hantering av frågor kring fiskelägena.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!