Många lantbrukare ifrågasätter det beteskrav som innebär att alla svenska kor skall vara ute på sommaren. Just för att mjölkproduktionen faktiskt går ner.
Roland Rodebjer är mjökbonde i Hogrän, och han menar att frågan inte är helt enkel:
-Jag är tudelad i den här frågan. Visst, produktionen går ner på sommaren, men samtidigt mår de ju så mycket bättre och samlar kraft inför vintern.
Betalt för betesmjölk
Han efterlyser därför en mjukare lagstiftning med en större frivillighet, ungefär som det är i Danmark. Där har de en speciell betesmjölk som får kosta lite mer eftersom den är dyrare att ta fram.
- Vi måste ha flexiblare regler i Sverige. De danska bönderna tvingas inte att släppa ut sina kor, men de som gör det får ett högre mjölkpris.
Roland Rodebjer har pratat med flera gotländska bönder som vill ha en större frivillighet i lagkravet:
- De vill ha det som det är på många håll utomlands.
Dåligt betalt
Roland Rodebjer anser att mejerierna ger för dåligt betalt för den mjölk som produceras.
- Det blir ju en högre kostnad för oss bönder att ha djuren ute på sommaren, eftersom är mer jobb samtidigt som korna mjölkar mindre. Hanteringen av djuren kan upplevas svårare.
Att det skulle vara lättare att ha korna gående ute, håller Roland Rodebjer absolut inte med om:
- Nej, det blir tvärtom mer jobb. Vi måste driva in flera kor på kvällarna till robotmjölkningen. Och eftersom kor gärna håller sig till varandra uppstår det köbildning.
Flera orsaker
Den mjölkproduktionen som går ner under sommaren har enligt Roland Rodebjer flera orsaker:
- När de är inomhus har korna tillgång till en obegränsad mängd bra mat.
Ute rör de ju på sig mer, och det kan ibland kan vara svårt att få betesmarkerna att räcka till. Så fort man ändrar en kos förutsättningar, så går produktionen ner, så enkelt är det.
Hur mycket sjunker mjölkproduktionen?
- Varje ko ger i genomsnitt 1-2 liter mindre mjölk av cirka 30 liters mjölkning. Men det går upp igen när korna släpps in.
Samlar kraft
Kossorna vid Rodarve i Hogrän kommer fortsättningsvis att få beta grönt gräs i sommarhagen, även om mjölkproduktionen sjunker.
- De svenska reglerna är sådana, men det är verkligen ingen lätt fråga. I längden får jag nog säga att eftersom mina djur mår bättre av en utevistelse på sommaren och samlar kraft till vintern, så är det här kanske den bästa lösningen, säger Roland Rodebjer.