BO efterlyser barnperspektiv i planeringen

Mobbning, stress, arbetsmiljö ­ främst i skolan, och vårdnadstvister.
Det är de fyra områden som barn och ungdomar pratar om och diskuterar mest i kontakt med Barnombudsmannen.
Det framgick när landets barnombudsman Lena Nyberg var på gotlandsbesök i går.
Hon träffade cirka 75 personer i kommunen, såväl politiker som tjänstemän, för att bland annat ta upp många saker ur barnens perspektiv.

Gotland2004-10-22 04:00
Barnombudsmannen Lena Nyberg har haft tjänsten sedan 2001 och är chef för myndigheten Barnombudsmannen och dess kansli.
Hon var inbjuden av Gotlands kommun och hennes information gick ut på att prata om barns rättigheter, både i stora drag och på det lokala planet.
­Jag tycker ibland att vi saknar barnperspektivet när vi planerar, sade Lena Nyberg. Det beror inte på illvilliga vuxna personer utan på okunskap. Det är viktigt att barns önskemål lyfts fram.
<span class='mr'>Diskriminering</span>
Hon tog upp diskriminering mot barn, till exempel barn med funktionshinder som inte får samma rättigheter som andra barn i skolvärlden, barns arbetsmiljö i skolan, de får stå ut med dålig ventilation, icke sittriktiga stolar, slamriga lunchlokaler med mera och de har ingen valmöjlighet på grund av skolplikten.
Lena Nyberg tog upp problemen med barnaga, varför skall barn acceptera att bli slagna? Varför anser sig vuxna ha rätt att slå barn?
Barnombudsmannen försöker väcka intresset kring FN:s barnkonvention, barns rättigheter och koppla dem till barnens situation i dagens samhälle.
­Det är inga lätta frågor, sade Lena Nyberg. Men jag har förstått att Gotlands kommun har höga ambitioner. Det framgick bland annat av vår enkät som kommunerna besvarade för en tid sedan.
Regeringen har också uppmanat länsstyrelserna att bli bättre på att se saker och ting ur barnperspektivet. I samtliga län är cirka en femtedel av befolkningen under 18 år.
Kommunalrådet Björn Jansson (s) poängterade, i samband med Lena Nybergs besök i går, flera saker där kommunen ser ur ungdoms- och barnperspektiv. Bussiga kortet (gratis bussturer) är ett exempel liksom att kvalitén på fritidsgårdarna höjs.
­Vi tycker att vi jobbat bra, men det är mycket kvar, sade han.
Lena Nyberg framhöll vikten av att ledningen tydligt har viljan att förändra och lyfta fram barnpolitiska frågor där man kan komma fram till olika lösningar.
­Att man alltid tänker på vad som blir bäst för barnen, sade hon.
<span class='mr'>Om barnombudsmannen</span>
Barnombudsmannen tillsätts av regeringen för sex år i taget. De huvudsakliga uppgifterna är att företräda barn och unga upp till 18 år, driva på så att barnkonventionen genomförs och bevaka efterlevnaden av den, information och opinionsbildning, kunskapsinhämtning, forskning och statistik samt internationellt kunskapsutbyte kring konventionen.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om