Blixten gjorde 21 000 strömlösa – flera dagar senare

Lagom till Beredskapsveckan väcktes frågetecken och kritik kring elnätets stabilitet. Geab förklarar nu hur ett enda brytarfel i Hemse kunde påverka så många.

Enligt Kalle Blomberg gör Geab vad de kan – men störningar kan alltid förekomma ändå.

Enligt Kalle Blomberg gör Geab vad de kan – men störningar kan alltid förekomma ändå.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2024-09-29 05:31

I söndags invigdes den nationella Beredskapsveckan på Gotland. Bara några dagar tidigare drabbades ön av det senaste omfattande strömavbrottet.

Det pågick inte jättelänge – men många hann ändå ställa sig frågan: Hur sårbart är egentligen vårt elsystem om en enda trasig brytare, på ett ställverk i Hemse, kan ställa till det för 21 000 elkunder?

– Det är inte okej när det här händer. Det måste vara ett stabilt och pålitligt nät, men det där är något som Geab måste svara kring, anser Region Gotlands beredskapschef Lars-Göran Uddholm.

Även länsstyrelsens försvarsdirektör Alf Söderman ifrågasätter tillförlitligheten:

– Ska det vara så här sårbart? Vi behöver ett robustare och stabilare elnät. Det är en fråga som vi jobbar med, men det är ägarna av elnätet som har ansvaret, säger han.

undefined
Lars-Göran Uddholm är chef för räddningstjänsten, men även tillförordnad beredskapschef.

Kalle Blomberg, vd för Geab-bolaget Gotlands elnät, instämmer i det. Men vi börjar med att reda ut vad som egentligen hände, på eftermiddagen den 19 september:

– Det var en högspänningsbrytare i Hemse som gick sönder, på grund av ett blixtnedslag – som inträffade flera dagar tidigare. Det gjordes en felsökning efter nedslaget och sju skadade elstolpar byttes ut, men vi upptäckte inte då att brytaren var påverkad. När den till slut gick sönder aktiverades ett skyddssystem, för att rädda så stor del av systemet som möjligt, berättar Kalle Blomberg.

Hur kunde felet uppstå först flera dagar senare?

– Skador som kan uppstå inne i en elektrisk krets måste inte märkas direkt, det kan finnas en fördröjning i det helt enkelt.

Frågan om varför skyddssystemet kopplade bort så pass många abonnenter är komplex. Det hänger ihop med hur hela elsystemet fungerar:

– Det är egentligen robust. Men samtidigt måste det hela tiden, i varje ögonblick, vara balans mellan mängden el som tillförs elsystemet och mängden som används – och när det uppstår en större störning blir det en obalans i det. Skyddssystemet kopplar då bort olika delar, för att undvika att hela nätet blir strömlöst, förklarar elnätschefen.

Som mest var alltså 21 000 kunder påverkade. Men Geabs driftcentral kunde snabbt lokalisera problemet till Hemse och man kunde därför direkt börja koppla om i elnätet och begränsa omfattningen på avbrottet.

– Så många fick tillbaka strömmen ganska snabbt, påpekar Kalle Blomberg.

undefined
Än en gång var det ett blixtnedslag som låg bakom problemen. Denna bild är dock från ett annat tillfälle.

Men med tanke på våra elnätspriser, borde inte nätet vara mer robust?

– Förutsättningarna för elnäten ser väldigt olika ut i olika delar av landet. Vi har gjort stora satsningar de senaste åren och har mer än halverat antalet avbrott på Gotland. Men vi är inte nöjda för det, utan kommer fortsätta det arbetet.

Beredskapspersoner inom både regionen och länsstyrelsen anser att nätet behöver bli stabilare än det är, vad säger du om det?

– Vi tar stort ansvar för det och vi gör allt vi kan. Men man måste också ha förståelse för att det alltid kan hända saker. När blixten slår ner, till exempel, så har det stor påverkan. Därför är det viktigt att alla, både verksamhetsutövare och enskilda gotlänningar, ser över sin beredskap och förmågan att hantera ett strömavbrott, svarar Kalle Blomberg.

Här får han också medhåll av både Lars-Göran Uddholm och Alf Söderman – som gör liknande medskick, med tanke på veckans tema:

– Sådana här incidenter pekar på behovet av att ha en hemberedskap. Vi kommer aldrig till ett läge där saker och ting inte kan inträffa, påpekar länsstyrelsens försvarsdirektör.

undefined
Alf Söderman är enhetschef för samhällsskydd och beredskap på länsstyrelsen och har även titeln försvarsdirektör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!