- Man har verkligen tagit krafttag, säger Marianne von Döbeln, inspektör på Arbetsmiljöverket.
För ett år sen hängde viteshoten tungt över Gotlands kommun.
Arbetsmiljöverket krävde mångmiljonbelopp om inte arbetsmiljön vid främst tre äldreboenden förbättrades. För Klostergården var vitet satt till 15 miljoner kronor och för Sudergården och Östersol 7 miljoner kronor var.
Inget hände
Påpekanden om brister i arbetsmiljön hade då upprepats i många år - utan att något hände. Myndigheten höjde successivt tonen och dess inspektörer skrädde inte orden när arbetsmiljöproblemen i Gotlands kommun kom på tal. "Ingen annan kommun beter sig så illa som Gotland", sa Marianne von Döbeln i en GT-intervju i mars i fjol.
Men i dag är hon nöjd.
- Gotlands kommun har tagit tag i problemen och visar en helt annan inställning. Man har verkligen tagit krafttag, säger hon.
Första spadtaget
I fjol höstas togs första spadtaget till det nya Sudergården i Burgsvik. Den 1 september räknar man med att det är klart för inflyttning och den nuvarande, utdömda byggnaden kan då lämnas.
- Där kommer vi att ha viss tidsmarginal. Arbetsmiljöverket har satt 1 november som stoppdatum, då måste vi ha lämnat lokalerna för att vitet inte ska dömas ut, säger Lena Lager, socialdirektör i Gotlands kommun.
Det nybygge som ska ersätta nuvarande Klostergården i Roma har också påbörjats. Men det skedde senare och inflyttning är beräknad till 1 februari nästa år. Samma dag som fristen för Arbetsmiljöverkets viteshot löper ut.
- Där har vi inte lika mycket att ge på, där blir det tajt. Men det får vi klara, säger Lena Lager.
Förlängd tidsfrist
För Östersol beviljade regeringen nyligen Gotlands kommun förlängd tidsfrist. Arbetsmiljöverket hade satt 1 november 2009 som slutdatum, men kommunen överklagade och nu är både regeringen och verket överens om att äldreboendet ska få fortsätta drivas i nuvarande lokaler till sista december 2010.
- Vi har fått ett helt års frist och det känns jättebra, säger Lena Lager.
Att även Östersol ska ersättas med ett nybygge med 30 platser har socialnämnden beslutat. Man har också sagt att både bygget och driften ska upphandlas. Men vilken typ av upphandling det blir är inte bestämt.
Dessutom pågår diskussioner med det utvecklingsbolag som bildats i socknen om bland annat köp av Östersol.
- Vi kommer i varje fall inte att ha något nytt Östersol klart den sista december 2010, det hinner vi inte, säger Lena Lager.
Helt klart
Men något vite ska inte behöva betalas ut, det ’är hon helt klar över. En lösning ska arbetas fram för glappet fram till nybygget är klart.
- Vi kommer att ha lagt ned eller flyttat ut före den 31 december 2010. Och de boende kommer att erbjudas tillfälliga bostäder, vi har kapacitet för det, säger hon.
I Roma kommer antalet platser att ökas från dagens 32 till 50 när nybygget där står klart.
Och förutom att de tre gamla äldreboendena i Burgsvik, Roma och Östergarn ersätts med nya så byggs det även ut både i Slite (20 nya platser på Kilåkern) och i Hemse.
Mycket kärvt
Gotlands kommun har satsat mycket på äldreomsorgen senare år. Och även i nästa års budget avsätts, trots det mycket kärva ekonomiska läget, 19 nya miljoner för att personalsätta de nya platser som tillkommer på öns äldreboenden.
- Nationellt sett har äldreomsorgen på Gotland låga kostnader. Det utökade platsantalet är positivt och jag tycker att det balanserar väl mellan tillgång och efterfrågan nu, säger Lena Lager.
Kommunens kostnad för en plats med heldygnsomsorg ligger idag på cirka 1 500 kronor per dygn.