Bistert för öns betodlare
EU-kommissionen anser att priset för sockerbetor ska sänkas med ungefär en tredjedel. Det kan slå hårt mot Gotlands 350 sockerbets-odlare.Det är givetvis negativt, men vi hoppas på att förslaget inte ska gå igenom, säger Roland Rodebjer, sockerbetsodlare.
Tanken är att de regioner som är gynnsammast för sockerodling ska öka sin produktion. Fischler utesluter inte att produktionen måste upphöra i vissa områden.
<span class='mr'>"Svåra konsekvenser"</span>
Sverige är ett av de mindre gynnade länderna och nu vill bland andra LRF slåss för att få behålla sin produktion. För att kompensera för inkomstförluster föreslår kommissionen att bönderna får ett frikopplat stöd. Hur det ska utformas är upp till regeringen.
Om vi leker med tanken att det här förslaget blir verklighet i sin nuvarande utformning, så får det svåra konsekvenser, säger Roland Rodebjer, ordförande i Gotlands betodlarförening.
<span class='mr'>Priserna sjunker</span>
Men han säger också att priserna redan nu är på nedåtgående inom hela växtodlingssektorn och det stundar hårdare tider hur det än blir.
När den nya sockerregimen blir färdig får den enskilde ta ställning till konsekvenserna för sin gård.. Betodlarföreningen jobbar för att få så goda villkor som möjligt.
Det ideala är att stödet följer gård eller kvoten för den enskilde odlaren. Troligen är det inte så enkelt, men man får se till att hålla i sin kvot nu för framtiden, säger Roland Rodebjer.
Sockerbetsodlarna på Gotland träffade jordbruksminister Ann-Christin Nykvist under Almedalsveckan.
Vi hoppas att hon tar med sig lägesinformationen när det blir dags att förhandla, säger Rodebjer.
Förslaget kommer att presenteras i ministerrådet den 19 juli.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!