Biskopen i fokus för islamdebatt

Biskopen har lyckats uppröra både islamkritiker och humanister, efter ett samtal om andra religioners plats inom den svenska kyrkan.

Biskopen har lyckats uppröra både islamkritiker och humanister efter samtalskvällen med rubriken "Tro möter tro".

Biskopen har lyckats uppröra både islamkritiker och humanister efter samtalskvällen med rubriken "Tro möter tro".

Foto: Dennis Petersson/Arkiv

Gotland2019-11-01 08:03

Det hela började med ett offentligt samtal mellan biskop Thomas Petersson och Humanisterna Gotlands Staffan Bergström, under rubriken "Tro möter tro".

Ett referat från samtalet skrevs av Humanisternas Peter Herthelius och publicerades på GT:s familjesidor och på Helagotland.se. Rubriken var "Biskopen öppnar för att upplåta gotländsk kyrka för muslimer".

Den rubriken har vållat hätsk debatt i sociala medier. "Är han inte riktigt frisk?! Muslimerna vill ju islamisera hela världen", skriver någon. "Finns det någon präst inom Svenska kyrkan som vågar ta upp striden mot djävulen", undrar någon annan och en tredje skriver om den "svenska islamistiska kyrkan".

Så småningom fick Visby stift nys om reaktionerna – och om upphovet.

– Först när detta tog fart i sociala medier upptäckte vi Humanisternas referat. Då såg vi att det som står där inte alls stämmer, det var inte så biskopen sa, menar stiftets kommunikatör Linda May Dahlström.

I en replik, som har publicerats i GT och även på Svenska kyrkans hemsida, dementerar Thomas Petersson den påstådda öppenheten gällande de gotländska kyrkorna. "Det är alltså inte aktuellt att upplåta någon av kyrkorna, vare sig till muslimska eller andra samfund", skriver han.

Vilket i sin tur gör Humanisterna Gotland upprörda. De står fast vid sitt referat – som de även säger sig ha inspelat på video, en film de ämnar offentliggöra på sajten Youtube inom kort.

Humanisterna menar med andra ord att det är biskopen som far med osanning, i sin dementi av ursprungstexten.

– Det han svarar är inte rätt. Vi vet vad han har sagt, vi har det inspelat ord för ord, säger referatskribenten Peter Herthelius till GT.

Han får medhåll av Humanisternas lokala ordförande samt av Staffan Bergström, som alltså var biskopens samtalspartner den där omtalade kvällen.

– Han sade klart och tydligt att han skulle acceptera upplåtelse av kristna rum till andra religioner, säger den sistnämnde.

Staffan Bergström beklagar att Thomas Petersson inte står fast vid en mer "vidsynt" och tillåtande inställning, i en tid när islamfientligheten breder ut sig allt mer.

Exempel på detta finns ju i kommentarerna till det ursprunliga samtalsreferatet.

– Det hade vi också förutsett, att den vidsynthet som biskopen faktiskt uttryckte skulle väcka debatt. Det blir sådana här reaktioner från dem som är emot andra religioner, säger Staffan Bergström.

"Vi har en situation där den kristna världens inställning till islam redan är problematisk", menar Peter Herthelius.
"Vi har en situation där den kristna världens inställning till islam redan är problematisk", menar Peter Herthelius.
Karta: Visby domkyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!