Birkagården tvingades stänga

Härbärget Birkagården tvingades stänga under tre dagar sedan påverkade personer krossat ett flertal rutor. Föreståndaren Tommy Wissing önskar nu att regionen öppnar upp tillnyktringsenheten igen.

Birkagården tvingades stänga sin dagverksamhet i tre dagar.

Birkagården tvingades stänga sin dagverksamhet i tre dagar.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2014-09-11 19:32

Det var i våras som härbärget Birkagården valde att stänga sin dagverksamhet under tre dagar.

– Det var olika personer påverkade av tabletter och spice som sprang runt huset och kastade in stora stenar genom rutorna. Då tog jag beslutet att stänga igen dagverksamheten under tre dagar. Det visade sig vara ett bra beslut, för efter det har det blivit betydligt lugnare, säger Birkagårdens föreståndare Tommy Wissing.

Hur reagerade personalen och de andra som var där vid händelsen?

– De blev skärrade allihop. Det var därför vi vidtog åtgärder.

Han säger att klimatet på Birkagården blivit betydligt värre sedan nya droger som exempelvis spice kom in i bilden.

– Jag har märkt av det under flera års tid och klimatet här har förändrats fruktansvärt. Personerna som missbrukar de här drogerna blir helt tokiga och väldigt aggressiva.

En annan anledning till den förändrade stämningen på Birkagården är enligt Tommy Wissing det faktum att det inte längre finns någon tillnyktringsenhet i Visby.

– Den kopplingen gör vi ju allihopa. Det gör ju att vi blir stående här med kraftigt påverkade personer som inte har någonstans att ta vägen, och då får vi ta in dem här. Det leder till högre arbetsbelastning på den frivilliga personal vi har här. Vi får helt enkelt ta hand om kommunens åtagande.

Tommy Wissing säger att det blivit svårare att rekrytera frivillig personal den senaste tiden, och han hoppas nu att Region Gotland öppnar upp tillnyktringsenheten igen, och gärna i anslutning till området där Birkagårdet ligger.

– Regionen måste ta tag i hela missbrukarproblematiken. Det har stagnerat den senaste tiden och man måste börja intressera sig för och behandla missbrukargruppen. Vi har 10-15 personer som bor här varje natt, och 40-60 stycken som är här dagligen, säger han.

Det var en helt enig socialnämnd som i slutet av 2011 beslutade att lägga ner tillnyktringsenheten i Visby , men Inger Harlevi (M) är en av dem som tycker beslutet var felaktigt.

– Personligen trodde jag aldrig att nedläggning var rätt. Nu har det visat sig att Birkagården får ta hand om gäster som är alltför berusade för att det är rimligt att anse att frivilliga ska ansvara för dem. Nu krävs det ett totalt omtag för att klargöra regionens ansvar och Birkagårdens roll i missbrukarvården, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om