Billigare vård trots fler kronor

Sedan den 1 juli är det billigare att gå till tandläkaren för den som behöver stora och dyra behandlingar.

"EN BRA REFORM." Behovet av kronor och bryggor är stort hos dem som är under 65 år, så det här är en generös och bra reform, tycker Ragnar Helander, tandläkare i Visby. I bakgrunden väntar Rolf Mader.

"EN BRA REFORM." Behovet av kronor och bryggor är stort hos dem som är under 65 år, så det här är en generös och bra reform, tycker Ragnar Helander, tandläkare i Visby. I bakgrunden väntar Rolf Mader.

Foto: krister nordin

Gotland2008-07-04 04:00

Då trädde den nya tandvårdsförsäkringen i kraft.
- Det är en väldigt generös reform. Nu får vi möjlighet att göra det bästa för patienterna, säger Ragnar Helander, tandläkare i Visby.

Ett av regeringens vallöften var billigare tandvård. Nu blir det verklighet.
- Det blir billigare för dem som behöver tandvård till höga kostnader. Och för dem som har bra tänder och kanske bara behöver gå på undersökning vartannat år och sedan inte göra något mer. Men för de flesta, som ligger i mellanskiktet blir det inte så mycket billigare, säger Yvonne Hedström, verksamhetschef vid folktandvården i Roma.

Gå regelbundet
Förhoppningen är att fler ska gå till tandläkaren regelbundet. Moroten utgörs av ett tandvårdsbidrag, en så kallad tandvårdscheck. Till och med det år du fyller 29 och från och med det år du fyller 74 år är bidraget 300 kronor per år. För övriga är det hälften.
Man får ett nytt tandvårdsbidrag den 1 juli varje år och det går att spara bidraget och ta ut det vartannat år, men inte längre. Tandvårdsbidraget är inget man behöver ansöka om, man säger bara till sin tandläkare att man vill använda det för att betala en del av kostnaden. Tandläkaren eller tandhygienisten får sedan pengar från försäkringskassan.

Högkostnadsskydd
Den nya tandvårdsförsäkringen innehåller också ett högkostnadsskydd. Du betalar själv upp till 3 000 kronor. Efter det får du 50 procents rabatt upp till 15 000 kronor. Kostnader över 15 000 kronor behöver du bara betala 15 procent av.
- Tidigare var det bara personer över 65 år som fick stora rabatter. De som var 55-60 och kanske skulle behövs en krona eller en brygga fick stå för hela kostnaden. Två tredjedelar av dem valde att laga det gamla istället eftersom kostnaden avgjorde. Nu får de möjlighet att få det som är bäst utan att behöva vänta tills de blir 65 år, med risk för lidande och högre kostnader, säger Ragnar Helander.
Rolf Mader i Kovik är en av dem.
- Det här har jag väntat på sedan valet. Jag har haft problem länge, men inte haft råd. Det har gått åt ett antal hundra värktabletter för att stå ut. Men i augusti ska min tandläkare ta itu med mina tänder. Jag ska få en brygga.
Rolf Mader är 61 år. Han räknar med att det kostar 75 000 till 80 000 kronor om han ska göra i ordning hela munnen. Med den nya reformen behöver han inte stå för hela summan själv.

Fri prissättning
Men det är viktigt att komma ihåg att ersättningen som försäkringskassan betalar tandläkaren inte baseras på det pris du betalar, utan på ett referenspris. En prislista för olika behandlingar och ingrepp har fastställts av staten. Och eftersom det är fri prissättning på tandvård så kan tandläkarens prislista ligga både under och över referenspriset. Och det skiljer mellan olika tandläkare. Sent i höst ska försäkringskassan ha byggt upp en portal på internet där man kan jämföra kostnader mellan olika tandläkare.
- Vi inom folktandvården har samma prislista på hela Gotland, säger Yvonne Hedström. Jämfört med referensprislistan ligger vi bra till även om del kostar lite mer och annat lite mindre.
Ligger tandläkaren över så baseras ändå rabatten på referenspriset, ligger priset däremot under så beräknas ersättningen på det priset.
Din tandläkare måste ha en prislista med både egna priser och referenspriser för olika åtgärder. Du ska också få ett protokoll efter undersökningen och ett kvitto som specificerar kostnaderna och med referenspriser som jämförelse.
Kosmetisk tandvård som till exempel tandblekning ger inte rabatt. Staten ger heller inte bidrag till byte av amalgamfyllningar om de inte är trasiga.
Någon rusning till följd av den nya reformen har de tandläkare som GT pratat med inte märkt.

Billigare
- Nej, däremot har jag föreslagit patienter att vänta med större ingrepp till efter den första juli för att de ska komma billigare undan, säger Ragnar Helander.
Behovet är stort och personligen tror han att de pengar regeringen har avsatt till reformen kommer att ta slut, och att den nya tandvårdsförsäkringen kommer att revideras om något år.

Sedan 1999, då prissättningen på tandvård blev fri, har priserna ökat kraftigt. Sverige är bland de länder i EU som haft den största höjningen av priserna.
Konsekvensen har blivit att 20 procent av den vuxna befolkningen avstår från att besöka tandvården, trots att de tycker att de skulle behöva det. Framför allt är det unga mellan 20 och 29 år som låter bli.
Därför satsar regeringen sex miljarder kronor per år på den nya tandvårdsförsäkringen. Det är en fördubbling jämfört med tidigare år.
Reformen ska ge alla möjlighet till den tandvård man behöver. Tidigare har enbart de över 65 år fått stora rabatter på exempelvis bryggor och kronor. Nu gäller det alla.
Före den 1 juli betalade till exempel den som var mellan 20 och 65 år mellan 12 000 och 13 000 kronor för röntgen, utdragning av tand, krona och en brygga. Från den 1 juli blir kostnaden runt 7 700 kronor.
Källa: Regeringens hemsida
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om