Billigare att beställa varor från fastlandet

Vid ett seminarium om ny-
produktion av hyresrätter
avslöjade en av deltagarna hur den krassa verkligheten är bland byggvaruleverantörerna på Gotland­det finns en
kartellbildning!
En annan deltagare instämde och gav exempel på hur hantverkare på Gotland kan ta ut en högre timpenning om de inte får installera de material de själva säljer.
Seminariedeltagarna fick också veta hur Ekologi- byggarna försöker bygga prisvärt med hög kvalitet och hur Fastighets AB Duvkullens koncept ser ut.

Gotland2002-10-30 04:00
Johan Thorell, Nordisk Fastighetsinvest, berättade om när företaget han arbetar hos skulle sätta in nya vitvaror i sina hyresrätter i Vibble, Västerhejde. Man vände sig först till de gotländska leverantörerna och upptäckte att priserna låg skyhögt jämfört med hur mycket man fick betala på fastlandet. Resultatet blev att alla vitvaror till Vibblelägenheterna beställdes på fastlandet.
Håkan Olsson, Wisab Bygg AB, berättade om hur hantverkare gör motstånd och skapar fördyringar när det gäller att installera material som de själva inte säljer:
­ En hantverkare kan ta 375 kronor i timmen om han inte får leverera materialet, annars tar han 250 kronor i timmen!
Det berättades också om hur de gotländska företagen i byggbranschen ligger hårsmånen ifrån varandra i budgivningen i en upphandling, något som väcker misstankar om kartellbildning.
<span class=MR>"Var obekväm"</span>
Vad som utlöste de här reaktionerna var Jan Johanssons redogörelse för hur Fastighets AB Duvkullen i Linköping arbetar för att pressa ned priserna vid nybyggnation. Johansson gav rådet att vara obekväm och inte acceptera den kostnadsstruktur som råder i byggbranschen.
Duvkullen letar leverantörer runt om i landet men även utomlands med hjälp av internetverktyget.
Jan Johansson berättade att om man kan minska antalet led i upphandlingen innebär det en besparing på hela tio procent i varje led.
­ Branschen måste inse till sist att den inte kan ha det så här, sa Jan Johansson.
Han sa också att om man tar bort led i processen så medför detta att Duvkullen tar större risker själv. Företaget köper in nästan allt byggmaterial själv: dörrar, fönster, hissar, kakel, klinker och mycket mera.
­ Så här gjorde varenda byggmästare förr, sa Jan Johansson.
Företaget har funnits i 15 år och har mött ett kompakt motstånd av byggbranschen.
<span class=MR>Byggande i Linköping</span>
Duvkullen har specialiserat sig på flervåningsproduktion i stadskärnor och deras koncept var omdiskuterat under valrörelsen som ett exempel på ett gott byggande.
De bygger bl a för ungdomar och för par vars barn har blivit så gamla att de har flyttat hemifrån.
Duvkullen låter bygga hyresrätter för 12000-13000 kr/kvm. Det handlar i huvudsak om ettor, tvåor och treor med inslag av fyror och fem-rumslägenheter. En tvårummare är inte större än 55 kvm.
Johansson gav exempel på priser i Linköping som t ex: kv. Kvarnen där fyror har en hyra på 5600 kr/mån och kostar 980 kr/kvm samt kv Bägaren där en trea har en hyra på 5100 kr/mån och en kostnad av 900 kr/kvm.
<span class=MR>"Byggmoms på 6 procent"</span>
En av seminariedeltagarna var riksdagsledamoten Lilian Virgin (s) som även är ledamot i bostadsutskottet. Hon berättade att regeringen tar beslut om att sänka byggmomsen för lägenheter till 6 procent i oktober.
Regeringen vill att det ska göras en hårdsatsning på mindre lägenheter upp till två rum och kök eller 60 kvm. Enligt Virgin finns regeringens intentioner att ta ett sådant här beslut med i den budget som har lagts.
En av de som också bjudits in till att medverka vid hyresgästföreningens seminarium var Bo Derke, Ekologibyggarna.
Ekologibyggarna AB har specialiserat sig på marknära produktion till låg hyra.
De bygger hus med väggelement, tak och golv av massivt trä enligt en metod som tagits fram i Österrike, Schweiz och norra Italien. Tillverkningen av byggelementen sker vid en fabrik i Österrike men man hoppas att inom ett år få igång en fabrik i Sverige.
Bo Derke visade bilder från hus av den här typen i Österrike och visade bland annat ett hus som följer solens rörelser under dagen­huset roterar på en axel.
Derke visade ett daghem i München helt byggt i trä och hus med 35 cm tjocka ytterväggar i massivt trä utan isolering.
Det byggs även flervåningshus i massivt trä.
Man bygger inte in vattenledningar i väggar för att undvika risken för läckage. Även elledningar ligger utanpå.
Derke påpekade att varje lägenhet ska utrustas med sprinkler som ska släcka eventuella bränder.
<span class=MR>"Halvera brandförsvaret"</span>
Med sprinklersystem i lägenheter kan man halvera brandförsvaret, enligt Bo Derke.
En detalj som seminariedeltagarna reagerade på var när Bo Derke berättade att man bygger hus med en takvinkel på 3 grader!
Hans Klintbom (c) påpekade att ingen byggherre vill bygga platta tak med tanke på läckage.
­ Har man hittat en ny teknik för att undvika läckage med platta tak? Hur ser de här husen ut om 25-30 år? undrade Hans Klintbom och fick egentligen inget svar på sina frågor.
Bo Derke berättade om ett bostadsområde i Motala kommun där man byggt tre fyrarumslägenheter och åtta trerummare med en byggkostnad på 13100000 kr. Kostnaden per kvadratmeter är 14055 kr. Det är konventionella hyreshus i form av radhuslägenheter med egen carport.
I Hagsätra i Stockholm bygger Ekologibyggarna AB ett femvåningshus med lägenheter på två och ett halvt rum och kök på 66 kvm. Lägenheterna har sprinkler och det får inte vara trä ovanför fönster på fasaden p g a brandrisk. Takbeklädnaden är tjärpapp.
Hyresgästföreningens seminarium lockade representanter från: Gotlands kommun, länsstyrelsen, Gotlandshem, Nordea, socialdemokraterna, vänsterpartiet, centerpartiet, moderaterna, Rindi, Byggnads Gotland, Cityfastigheter, Kastalen Fast. AB, Båset Fast. AB, Vasallen AB, Nordisk Fastghetsinvest och Wisab AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om