Bilkortege hedrade de omkomna
I en lång kortege körde ett 50-tal bilar genom Visby sent på söndagskvällen för att hedra minnet av dem som omkom i trafikolyckan på midsommarafton. Det var Tarzan streetracing club som med nära och kära, vänner och kamrater hade samlats i Åhlens garage för att hålla en minnesstund.
- Vi sörjer med familjerna och stödjer dem till 100 procent.
Han berättar att en av pojkarna som överlevt kraschen ingår i deras skara.
- Alla här känner honom på ett eller annat sätt.
Medlemmarna i klubben stod där igår, chockade över olyckan.
"Kan hända igen"
- Sånt här händer när vi inte får någonstans där vi kan köra. Det har hänt förr och kan hända igen, säger Mattias Olivares.
Sedan 2,5 år har han och hans gäng siktat in sig på att få köra lagliga race på Lundbygatan.
- Vi behöver ett ställe där vi kan köra av oss.
På söndagskvällen gick det lugnt tillväga. En lång rad av bilar, allti från lyxiga sportbilar till en skrotfärdig opel rullade nerför Gutebacken.
- Här finns alla sorters bilar och alla sorters människor. Alla är välkomna, säger Johannes Olivares.
Testar gränser
När de tävlar kör de två och två i en rasande fart på en bestämd sträcka. Det handlar oftast om en bana på max 201 meter som inte får avverkas på kortare tid än 7,5 sekunder. Det är inte tillåtet att ha passagerare. De testar gränser och mäter sig med andra och sig själva.
- Det är det vi gillar, säger Johannes Olivares.
De vill meka, träffas, umgås och ha kul. Spänning, motorintresset och att få en kick driver dem.
- Vi vill hålla våra race, ha ett ställe där vi kan vara ifred, säger han och sticker sedan ut hakan.
Gotland Ring för dyrt
- Det är bättre få tävla lagligt på Lundbygatan så slipper folk köra ihjäl sig på vägarna, samtidigt som han bedyrar att de inte utnyttjar tillfället.
Gotland Ring ser han inte som ett alternativ.
- Det är för dyrt.
Det finns idag lagliga så kallade blackrace-banor på 13 platser i landet. På Gotland har myndigheterna sagt nej. Sist var det Lundbygatan som fick nobben. Då var det Streetracing Gotland, den andra klubben, som begärt att få använda gatan för blackrace. Tekniska förvaltningen sa nej och hänvisade att sådana här tävlingar inte hör hemma på gator. Nämnden var oenig och omröstningen slutade med ett avslag. Länsstyrelsen gick på samma linje.
Polisen sa ja
Polisen sa däremot ja i sitt remissyttrande. Evert Olsson är polis på Gotland och har haft en del kontakter med den motorburna ungdomen. Lundbygatan och Bro-rakan ser han som ett bättre alternativ att tävla på än gator i stan.
- Då kan de köra av sig på ett säkert ställe utan att skada någon annan, känna på gränserna, se vad de klarar av.
Som det är nu verkar det svårt att hindra dem från olagliga race.
- Vi tolererar det inte men det är svårt att ta dem på bar gärning. De kör korta sekvenser och kan sedan stå stilla en längre stund, säger han berättar att de har bra koll på polisen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!