Gotlands skördefestival pågår hela helgen och arrangeras för andra året i sitt nuvarande koncept. Liksom förra året har man tur med vädret.
– Det har varit femtusen besökare här i dag, det är jättemycket. Det känns som succé just nu! säger Malena Bendelin, projektledare på Hushållningssällskapet.
Gotlands skördefestival arrangeras av Lövsta i samarbete med LRF, Hushållningssällskapet, Roma intresseförening och Roma idrottsförening. Evenemanget ersatte Lövstadagen som var ett årligt endagsarrangemang till och med 2012. När Gotland förra året utsågs till Sveriges Matlandethuvudstad utökades evenemanget till Gotlands skördefestival.
– Det är roligt att det är särskilt mycket barn och barnfamiljer här, säger Malena Bendelin.
Hon berättar att man satsat mycket på att det ska finnas både aktiviteter och mat som passar barn och barnfamiljer.
Som sig bör på en skördefestival så finns det gott om mat. Trots det gedigna utbudet är köerna mycket långa runt lunchtid. Och är man inte hungrig finns det en uppsjö av maskiner och djur att klappa, testa eller bara titta på.
Gunilla Stomberg kör en midjestyrd minilastare för första gången. Det gäller att klara en hinderbana på snabbast tid och slutligen träffa en liten burk med en pinne som hänger längst fram i lastaren.
– Det var jättekul, lättare än jag trodde! säger hon efteråt.
Det finns en hel del särskilt för barn, som ansiktsmålning, tramptraktorer, ponnyridning och en scen där bland annat Kråkan och Mamma Mu uppträder.
Men Frans Johansson har hittat något helt annat, en mobil koborste. Vid en snurrande borste, som hämtad från en biltvätt, låter han sig klias på ryggen.
– Det är skönt. Den borstar håret också.
Under lördagseftermiddagen delade Hushållningssällskapet ut priset Regional Matkultur ambassadörsföretagarpris 2014 till "en person som på ett föredömligt sätt lyfter fram gotländska råvaror i sitt företagande och i undervisning samt engagerar restaurang- och livsmedelselever att tänka i nya banor kring det gotländska matarvet" .
Tomas Lundgren, lärare för restaurang- och bagerilinjen på Wisbygymnasiet, berättar att han blev väldigt förvånad över priset. Tillsammans med sina elever i årskurs två lagar han bland annat idbullar som serveras under Skördefestivalen.
– Vi jobbar ganska mycket på fastlandet, men vi får inte glömma varifrån vi kommer och var maten kommer ifrån, säger Tomas Lundgren.