Region Gotland var i slutet i november i fjol i Tanzania och staden Kibaha för att se hur arbetet framskider inom avfallsprojektet som man samarbetar i, förutom det projektet har man även ett vattenprojekt med Kibaha mellan 2012 och 2014.
Anders Lindholm, Bertil Klintbom och Bengt-Olof Grahni Kibaha för att hur det går med avfallsarbetet.
– Under vår vecka i Kibaha fick vi vara med om flera möten med lokala renhållningsgrupper vars uppgift är att städa på enskilda fastigheter, vid butiker och verkstäder samt på gator och torg i Kibaha stad och andra samhällen inom Kibaha kommun. Dessa möten visade att Kibaha kommun har goda kontaktytor med sina invånare i de olika stadsdels-kommittéerna samt att folk vågar framföra sina åsikter och önskemål till Kibaha kommuns tjänstemän och politiker, säger Bengt-Olof Grahn, projektsamordnare.
Under 2012 fick Kibaha en sopbil som Region Gotland skänt och dessutom har man byggt två avfallssationer i byarna Mailimoja och Kongove.
Projektet har bland annat kunnat bidra met material och utrustning till städgrupperna som finns i de olika stadsdelarna.
Regionens tjänstemän fick bland annat vara med under en utdelningscernmoni där samtliga städgrupper från de fem största byarna fick ta emot gummihandskar, stövlar, overaller, trehjuliga transportcyklar, ansiktsmasker, grepar med Region Gotlands och Kibahas emblem.
De som ställer upp i grupperna får bland annat möjlighet att tjäna pengar till sig själv och sin familj - där så väl kvinnar som män deltar.
Under 2014 fortsätter avfallsprojektet.
Nu kommer ett nytt projekt mellan Region Gotland och Kibaha att påbörjas. Då kommer lärare på kulturskolan och lärare i Kibaha involveras - där man kommer att utveckla en metod som passar in i regionens tidigare arbete och öka allmänhetens kunskap om vatten- och avfallsfrågor.
Det kommunala partnerskapet mellan Kibaha och Gotland är finansierat till 100 procent av ICLD (Internationellt Center för Lokal Demokrati - SIDA) i Visby.