Sedan fem veckor har regionens överskottslager på Hantverksgatan i Visby utökats med en avdelning för elektronikåtervinning. Det har gett ytterligare sex arbetstillfällen för personer inom daglig verksamhet.
– Vi ville ha fler bra arbetsuppgifter för personer med funktionsnedsättning. De får känna att de behövs och att jobbet de gör behövs, säger Gina Strandmyr, en av arbetsledarna på Överskottet.
I dag har 21 personer jobb här inom dagligverksamheten. Sedan tidigare har det funnits arbetsuppgifter som att demontera trasiga möbler som sorterats och lämnats till återvinning eller laga och snygga till det som kunnat säljas i butiken. I snickeriet tillverkas även nya saker till försäljning, som pallar, utemöbler och fågelholkar.
– Det här ger en större bredd inom dagligverksamheten. Det är ett bra komplement för dem som gillar det och en möjlighet att utvecklas efter egen förmåga, säger Gina Strandmyr.
I ett tidigare förråd har flera arbetsplatser inrymts där elektronik plockas isär och sorteras i olika lådor. Kablar, kretskort, olika metaller och plast läggs i separata lådor.
Markus Dorve plockar isär en cd-spelare och sorterar i lådor som märkts med både text och bild. Han trivs på Överskottet.
– Det är kul, man får göra många olika grejer och man när sig hela tiden nya saker.
Grundtanken med Överskottet är att göra en insats för miljön och samtidigt ge meningsfullt arbete åt funktionshindrade. Elektronikåtervinningen började med att regionens uttjänta datorer togs omhand, efter inspiration från liknande verksamhet på fastlandet. De som ännu fungerade installerades om och såldes, övriga plockades i sär och lämnades till återvinning. Elektronikskrot lönar sig om det sorteras väl. Koppar, aluminium och mässing ger bra betalt hos skrotföretagen.
– Vi har testat att skala tjocka kablar och vissa innehåller tjock fin koppar. Vi får se om det blir en kabelskalare i framtiden, säger Gina Strandmyr.
Hon berättar att de kontaktat företag i området för att samla in mer elektronik och även uppmanat privatpersoner som besökt butiken att lämna in sitt skrot. Även Röda Korsets Kupan har börjat ta emot elektronik som sedan lämnas till Överskottet.
Frida Larsson är den enda tjejen bland personalen från dagligverksamheten. Hon beskriver sig som en pojkflicka och tycker inte att det gör något att hon är enda tjejen i gänget.
– Det finns så många fördomar mot dem som har en diagnos. Jag vill visa att vi kan göra ett bra jobb, säger hon.
Invigningen av elektronikåtervinningen var både högtidlig och lättsam med tal, mingel och fika för personal och besökare. Kent Södergren fick äran att klippa bandet som satts upp för dörren in till elektronikåtervinningen.
– Mitt hjärta bultar jättehårt för det här. Jag hoppas att vi blir större och utvecklas så fler kan få jobb här, säger Gina Strandmyr.