BILDER: Hansa på havets botten

Nästa måndag är det 70 år sedan torpederingen av passagerarfartyget Hansa. Nu visas unika bilder upp.

Foto: Deep Sea Productions

Gotland2014-11-17 10:54

Det var natten 24 november 1944 som Hansa torpederades i Östersjön. Bara två av de 86 personerna om bord kunde räddas. 1988 hittades Hansa av forskningsfartyget Altair. Då upptäckte man att fartyget låg sju kilometer från den position där man trodde att torpederingen ägt rum.

I maj 2007 undersöktes Hansa på nytt av Deep Sea Producitions. De använde en undervattensrobot och filmade fartyget och materialet användes sedan till tv-serien "Vrakletarna".

Förra sommaren var de tillbaka på platsen. Fotografen Jonas Dahm tog unika bilder på "Hansa" och gotlänningarna John Jonsson, Fårö, samt Niklas Adolfsson, Västerhejde, var två av dem som fick vara med under dykningarna.

– Det var lite spänt innan vi dök ner. Nästan alla gotlänningar har hört talas om Hansa. Så visst var det en viss känsla när man kom ner dit. Det är en del av vår historia, säger Niklas Adolfsson.

Han säger att då han förstod att det var Hansa som de skulle dyka vid det var när de nådde aktern under första dyket.

– Jag såg att det stod något framme vid aktern. Då började jag sopa av och då kom namnet "Hansa Visby" fram. Det var mäktigt att namnet stod där även efter 70 år, säger Niklas Adolfsson.

En minnescermon kommer att hållas på färjan som avgår klockan 11.30 från Nynäshamn den 24 november. Vid platsen där Hansa föreliste kommer fartyget att stanna för kransnedläggning och andakt. Även på kvällen kommer Hansa att uppmärksammas genom en minneshögtid i domkyrkan klockan 19.

Bilderna finns även publicerade i e-boken "Vrak - sällsamma berättelser från Östersjön".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om