Bevarade medeltida kläder visar vad som är rätt stil

Under medeltidsveckan florerar de mest fantasifulla klädskapelser, ibland med lån från helt andra epoker. Men hur såg egentligen de kläder ut som människorna bar under medeltiden. Om det berättade arkeolog Lena Strid vid en föreläsning byggd på arkeologiska fynd. Tvärt emot vad många tror finns det en hel del persedlar bevarade. Flest har man hittat i en kyrkogård på Grönland, 60-talet olika plagg.

Gotland2003-08-08 04:00
Lena Strid är arkeolog och har även ägnat sig åt att forska kring kläder.
­ Många tror att det inte finns några kläder bevarade. Det finns det men inte jättemånga, berättade hon inledingsvis i S:t Hansskolans aula.
Vill man veta hur människornas kläder verkligen såg ut på medeltiden finns det främst tre källor att utgå ifrån.
1. Kläder hittade under arkeologiska utgrävningar, oftast fragment. Fördelen är att det främst handlar om vardagskläder.
2. Kläder funna i mossar under torvgrävning. i dag görs inte många sådana fynd eftersom stora maskiner används. Fördelen med fynden här är att de ibland kan knytas till en kropp och därvid kön, ålder, social status.
3. Bevarade kläder. Nästan alltid kopplade till kungligheter, adel, helgon. Fördelen är att de är hela och att man vet vilken person de hört till.
Lena Strid utgick företrädesvis från de arkeologiska fynd som gjorts.
De material som använts i västeuropa är främst silke, ylle, hampa, läder.
­ De kläder som är gjorda av material från djurriket bevaras bättre än de från växtriket.
Färgerna är svårare att bestämma direkt eftersom de försvinner i marken och allt blir bruntonat. Men de undersökningar som gjorts visar på många nyanser där röda är vanliga.
Datering sker säkrast med kol 14-metoden.
<span class=MR>Klädsorter</span>
Vilken sorts kläder som bevarats skiftar också. Underkläder finns det nästan inga fynd av.
­ De var ofta gjorda i lin som förstörs effektivt och så var det plagg som inte ansågs bevaringsvärdiga.
En enda kvinnlig särk har hittats, i Thüringen. Den försvann dock under andra världskriget.
Mansskjortor finns det inte heller många bevarade.
­ Ludvig den heliges skjorta från 1200-talet finns i Nortre Dame men den är aldrig vetenskapligt undersökt. En annan är Viborgsskjortan från 1080, ett unikt arkeologiskt fynd i linne.
Fler fynd har gjorts av hosor, det vill säga byxor. De fanns av två sorter. Långa för män och korta, till knäet, för män och kvinnor.
Klädfynden görs på olika håll i Europa, inte minst Tyskland och England, men även i Sverige. Bockstensmannen och hans kläder tillhör de mest kända medeltida klädfynden. Iförd välbevarad medeltida dräkt påträffades denne 1936 i en mosse i Halland. Bockstensfyndet är i dag utställt på Varbergs museum.
­ Men vi har också Leksandsmanteln från ungefär samma tid, funnen i en kvinnograv i Leksands kyrka.
Flest medeltida klädfynd har gjorts i en kyrkogård på Grönland där ett 60-tal plagg hittats; kjortlar, hosor. Man anser att de tillhört bebyggare från Norge och Island och att de emanerar från 1400-talet.
­ De har bevarats i permafrosten. Nackdelen är att det är svepningar av döda och inte garanterat hör till den person som haft plagget vid fyndet. De är hemvävda, med en tunn tråd som enbart går att få fram med ull från en gammal ras som gutefåret och där slända används, påstod Lena Strid.
Föreläsningen innehöll också genomgångar av hur saker som skärningar, sömmar, knappar etc. såg ut.
Detaljerna vara många. Fickor fanns exempelvis inte utan föremål bars i bältet.
För den som vill klä sig i äkta medeltidsstil finns det således ett antal källor att utgå ifrån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om