"Bevaka ön med radar"
- Vi har inte lagt något slutförslag om hur bemanningen ska se ut.Det säger landshövding Marianne Samuelsson om länsstyrelsens utredning av Gotska Sandöns framtid.
-Vi har inte gjort någon tolkning över tiden, utan bara sagt att man inte har det dagliga behovet av personal längre och att det ska inte vara obemannat, säger Marianne Samuelsson.
Radarbevakning
- Vårt uppdrag är att se vilket behov av bemanning de statliga myndigheterna har framöver. Behöver de inte ha någon som passar utrustningarna, vill de heller inte betala för den personalen. Kostandsansvaret ska ligga på dem som behöver servicen.
I den mån försvaret, SMHI, Telia Sonera, Rikspolisstyrelsen och Sjöfartsverket behöver personal på ön, får de vara med och betala den. Att behovet av personal minskat beror till stor del på teknikutvecklingen som tagit över vissa uppgifter.
- Med hjälp av radar kan man bevaka ön minst lika bra som om man hade folk där, ger Marianne Samuelsson som exempel.
Kulturhistoria
För övrigt måste personalkostnaderna betalas av regeringen.
- Vi ser inte att det finns behov av daglig bemanning året om utifrån myndigheternas behov.
Inte heller nationalparken behöver folk på ön dagligen.
- Vi har fortsatta ansvar för nationalparken, men det behövs inte tillsyn hela tiden. Däremot kan det finnas andra behov av att ha kvar personal. Vi har tryckt på att de kulturhistoriska värdena är viktiga att beakta.
- Ännu är det inte möjligt att kartlägga hur bemanningen ska se ut, säger Marianne Samuelsson.
Flexibilitet
Ett regeringsbeslut styr idag att Gotska Sandön ska vara bemannad året runt. Hon ser i framtiden en mera flexibel personalanvändning.
- Vi kanske måste ha mer personal på sommaren när det är mer folk på ön. Personalen får i så fall andra arbetsuppgifter. De har samma anställningstrygghet som andra på länsstyrelsen.
Det handlar om större flexibilitet och inte att lägga ner.
- Vi vill förändra i varsam takt och ha kvar bemanningen, men inte alla månader om året.
Utredningen ska bland annat ge svar på hur personalkostnaderna ska fördelas mellan myndigheterna.
Ökad servicegrad
Nästa steg för länsstyreslen på Gotland är att utveckla nationalparken.
- Den kan man göra betydligt mera av. Det är en spännande ö som kan bjuda på exklusiv turism, säger Marianne Samuelsson som tror att intressetkommer att öka för Gotska Sandön som turistmål.
- Då kan också servicegraden öka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!