Betygen i nian har blivit bättre
I går sprättade förväntansfulla elever sina betygskuvert. Enligt Skolverket har gotländska elever höjt sina betyg det senaste året, men till riksgenomsnittet når de ännu inte upp.Gotland har dock högre andel elever som når de uppsatta målen i skolan, och högre andel som är behöriga att söka till gymnasiet.
- Man anstränger sig mer i nian. Jag ska jobba ännu mer för att höja betygen mer under våren, säger Sofia Hellenberg som tänker söka något av alternativen på gymnasiets samhällsprogram.
Även klasskamraten Jacob Snöbohm hade pluggat extra.
- Betyget var en överraskning. Jag har fått bättre betyg i nästan allt, berättar han.
Bästa betygen sedan 2001
När avgångsbetygen i grundskolan mäts ser man till meritvärdet, som räknas fram på de 16 bästa ämnesbetygen. Maxpoängen är 320.
Det genomsnittliga meritvärdet för avgångsbetygen 2004/05 varierar mellan 244 och 172 i olika kommuner. Högst värde hade Danderyd medan det var lägst i Smedjebacken. För de kommunala skolorna på Gotland var det genomsnittliga meritvärdet 201,9 - det högsta sedan 2001. Men trots att betygen på ön höjts nådde eleverna inte upp till riksgenomsnittet, 206,3.
Bland öns skolor har Atheneskolan det högsta meritvärdet, 213,4. Därefter följer Solbergaskolan med 210,3.
Flickor har bättre betyg än pojkar, visar statistiken. Så är det även på Gotland, där det genomsnittliga meritvärdet för pojkar var 194,3 medan det för flickor var 209,5.
Fyra av fem godkända i allt
Meritvärdet är inte allt som Skolverket undersökt. Verket har även kartlagt hur många elever som når de uppsatta målen, det vill säga är godkända i alla ämnen. Där är Gotland bättre än riksgenomsnittet. Av dem som slutade grundskolan i våras var 78 procent godkända i alla ämnen. Bästa skola var Solberga, där 89,1 procent av eleverna var godkända i alla ämnen. Det är dock en bit kvar till landets bästa kommun, Danderyd, där 96 procent av eleverna når de uppsatta målen i alla ämnen.
Bättre på gymnasiet
Nio av tio som gick ut nian på Gotland i våras hade behörighet att söka till gymnasieskolans nationella program. Och när de väl börjat på gymnasiet är studiefliten stor. Gotländska gymnasieelever är duktiga på att läsa extra. Var fjärde elev på gymnasiet läser utökat studieprogram, det vill säga fler ämnen än vad som ingår i studieplanen. Bara tre procent läste reducerat program, vilket är mindre än riksgenomsnittet.
De gotländska elever som gick ut gymnasiet i våras hade något högre genomsnittsbetyg än riket. Riksgenomsnittet för kommunala gymnasieskolor var 14,0 medan det på Gotland var 14,2. Högst betygspoäng hade eleverna på naturvetenskapsprogrammet, 16,2.
96 procent av de gotländska eleverna på natur-, samhälls eller teknikprogrammet hade minst godkänt i alla kärnämnen (engelska, matematik och svenska). För övriga program var den siffran 88 procent, och för specialprogram 94.
Av de elever som tog gymnasieexamen i våras hade 91 procent behörighet att läsa vidare på högskola eller universitet. Även det är en större andel än riksgenomsnittet. Men få gotländska elever väljer att läsa vidare på högskola. Av dem som tog gymnasieexamen 2002 har bara var tredje valt att läsa vidare, vilket är klart lägre än riksgenomsnittet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!