Överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen innebär att man tillåter försöksverksamhet med betyg i årskurs 4, om intressen för det finns på skolan. Totalt kommer 100 skolor i landet att delta i försöket, som kommer att utvärderas år 2020.
Hur blir det då på Gotland? Barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (V) ger ett tydligt svar:
– De kommunala skolorna på Gotland kommer inte att ansöka om att gå med i ett sådant försök. Anledningen till det är att vi i den rödgröna majoriteten på Gotland inte tror att tidiga betyg är någon bra metod för att förbättra resultaten i skolan, säger hon.
Både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet är positiva till överenskommelsen, trots skepsis mot betyg redan i årskurs 4. Även Brittis Benzler är i viss mån positiv.
– Det är klart att det bästa hade varit om man bestämt sig för att helt släppa den här tanken, men faktum är ju att det bara för några veckor sedan såg ut att finnas en majoritet i riksdagen för att införa betyg i årskurs 4. Så med det i åtanke tycker jag att det är bra att det blev som det blev.
– Det som är positivt är att när Jan Björklund var utbildningsminister var han väldigt snabb att genomföra olika reformer. Då är det bättre att göra ett försök än att gå igenom med generella beslut på en gång.
Vad tror du att det här försöket kommer att ge för svar?
– Det kan vi faktiskt inte veta, och det är ju därför försöket görs. Man vill se om man kan hitta ett forskningsstöd i om det här är bra eller dåligt.
Hur det blir med betyg i årskurs 4 för Gotlands friskolor får vardera skolas huvudman ta beslut om.