Betalt eller ej - prästers dilemma

Ta betalt eller inte, det är frågan för prästerna.
- Jag brukar ta omkring 600 kronor för en vigsel och sedan betalar jag in skatten själv, säger John Andersson, pensionerad präst i Visby.

Gotland2007-01-26 06:00
Nils Huhta i Buttle, också pensionär, får oftast betalt som vikarie när han rycker in.
Vigsel, dop, konfirmation och begravning är gratis för medlemmarna i Svenska kyrkan. Om de vill hålla högtiden i en annan församling finns ett clearingssystem mellan församlingarna, som reglerar kostnaderna.
Men om man själv vill välja präst, så gäller inte clearingssystemet. Men biskoparna anser att en annan präst i så fall kan anställas tillfälligt av församlingen.

Pensionärer
Eftersom såväl John Andersson som Nils Huhta är pensionärer, har de ingen "egen" kyrka, men de är ofta anlitade vid olika högtider.
När till exempel ett blivande brudpar ringer till John Andersson och ber honom viga dem, kommer han att träffa dem flera gånger, för diskussion och förberedelser före själva vigseln.
- Jag tar ungefär 600 kronor för en vigsel plus resekostnader och det blir inte någon hög timkostnad. Skatten betalar jag sedan själv in till skatteverket, säger John Andersson, som inte har något eget företag.
En begravning blir lite dyrare, omkring 700-800 kronor, inklusive resor.
- Det är mycket arbete med en begravning. Jag vill ju hålla ett meningsfullt tal och går och tänker länge på det, tar kontakt med änkan eller änkemannen.
När det gäller dop brukar John Andersson ta 200-300 kronor plus reseersättning.
- Men när ungdomar från fastlandet vill döpa sina barn i sin hemmakyrka tar jag inget betalt. Och jag tycker nog att pastoratet kunnat förordna mig för den uppgiften, säger han.
Pastoratet, genom kyrkoherden, kan besluta att en annan präst än den ordinarie ska utföra en viss tjänst, och då står man också för kostnaderna.

Byråkratisera
- Pastoraten vill gärna byråkratisera clearingen genom att sätta upp hinder, säger John Andersson och fortsätter:
- I dessa dagar får jag konrolluppgifter från både pastorat på fastlandet och här på Gotland. En församling i Malmö meddelade till exempel att brudparet som skulle vigas här på Gotland skulle hälsa såväl präst som kantor att skicka räkning. Så enkelt kan det vara.
När Nils Huhta tar sig an någon högtid i en kyrka på Gotland är det ofta i form av ett vikariat eller så rycker han in som ersättare och får då betalt av pastoratet.
Men Nils Huhta ombesörjer också begravningar gratis, särskilt när det är någon han känt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om