Samres som ansvarar för färdtjänsteresor på bland annat Gotland håller just nu på att utbilda 32 senegaleser som hårdpluggar svenska för att klara jobbet som telefonister.
- Vi vill växa, förklarar Samres affärsområdeschef Niklas Najafi satsningen, samtidigt som han medger att marknaden för färdtjänst är extremt hårt prispressad, och att man får lägga ett hårt fokus på just kostnadsbilden.
Vad de anställda i Senegal kommer att få för lön vill Niklas Najafi däremot inte gå in på.
- De får klart fördelaktigare löner än om man jämför med lokala förhållanden i Senegal.
Samres satsning på just landet Senegal förklarar Niklas Najafi med att landet har en väl utvecklad demokrati och en hög utbildningsnivå, men med en hög arbetslöshet.
- Av 17 killar och 15 tjejer som vi anställt har flera läst på universitetet och är duktiga på språk. Nu ligger de i hårdträning fem dagar i veckan i åtta månader och beräknas vara klara att börja jobba nästa år.
Samres som ansvarar för färdtjänsten i 120 svenska kommuner har drygt 300 anställda. De finns förutom på flera orter i Sverige även i Moldavien och Estland.
- Vi har sedan tidigare utbildat cirka 100 personer som jobbar i Estland och Moldavien för Samres, resten jobbar i Sverige, säger Niklas Najafi.
Är du inte rädd för språkförbistring?
- Inte alls. Visst har vi fått in kritk på att utlandsanställda pratar sämre svenska, men överlag tycker jag att vi håller en bra kvalitet.