Turistföreningen, där Mats jobbar till vardags, har ett uppdrag från kommunen som grund för verksamheten. Överenskommelsen för 2009 och 2010 förestavar på klingande byråkratsvenska:
"Gotlands turistförening ska på uppdrag av Gotlands kommun verka för en positiv utveckling av besöksnäringen, genom kompetens och stort engagemang. Åtgärder som kan motiveras av att de främjar en förlängd- eller nya turistsäsong/er ska prioriteras".
Det berodde vare sig på språkmelodin i det här formulerade uppdraget eller kravet på kompetens och engagemang, som fick utvecklingschefen att se en smula fundersam ut tidigare i år. Då var det Destination Gotlands krånglande bokningssystem och lågkonjunkturen som oroade. Men nu är det annat ljud i skällan:
- Det ser oförskämt bra ut hittills. Jämfört med bokningsläget vid samma mätningsdag i fjol har Destinationen ökat sina bokningar med 17 procent under maj månad. Det är ett gott tecken för hela säsongen.
- Vi ser att det beror på lågkonjunkturen. Allt fler väljer att turista på hemmaplan, säger Mats Jansson.
Gotlands turistförening (GTF) är en ideell förening med drygt 300 gotlandsföretag i medlemsboken.
Blygsam peng
Medlemsföretagen betalar 1 500-25 000 i årsavgift, vilket betyder fyra miljoner till föreningen.
Gotlands kommun skjuter till 5,2 miljoner. Inalles drygt 6 miljoner kronor, alltså. Räknar man bort nödvändiga fasta kostnader blir det en ganska blygsam peng över för att hänga med i den globala konkurrensen och få besöksnäringen att växa.
Ovanstående slutsats är inte ett citat sprunget ur utvecklingschefens mun, men att kommunen inte bidrar med en enda krona till i den rena marknadsföringen vet vi. Dock, tillsammans med Öland och Kalmarregionen stoppar Gotland nu in en öronmärkt miljon för att marknadsföra ett särskilt projekt - färjelinjen sommartid mellan Gotland och Öland.
- Som sagt, GTF är en ideell förening som i första hand arbetar med ett förtroendekapital, säger Mats Jansson och leder oss in i statistiken för den lokala besöksnäringen. Den som förr kallades turistindustrin.
Mer än sjukvården
Intäkterna från besöknäringen på Gotland var i fjol 1,2 miljarder (1 200 000 000 kronor)!
Lägg till resandet som drar in ytterligare 514 miljoner. Inga småpengar precis. Det är mer än nettokostnaden för hela sjukvården på Gotland 2008 ( 1,1 miljarder).
Att besöksnäringen som inkomstkälla blir allt viktigare för allt och alla på ön framgår av de siffror som speglar utvecklingen på Gotland. Utan tillväxt inom denna näring skulle Gotland bli allt annat än ett gott land att leva i, med urholkad hälso- och sjukvård och sämre social service över hela linjen.
Mats Jansson:
- Vi måste snarast ta en allvarlig diskussion om framtidens turism på Gotland. Det är absolut nödvändigt att vi får fram ytterligare boendeanläggningar.
- Vi måste också bli bättre på att produktifiera, skapa attraktiva paket med inriktning på viktiga målgrupper. Naturturismen är ett sådant exempel.
På Gotland finns idag 3 500 (kända) gästbäddar i hotell, pensionat, stugbyar och vandrarhem. Lägg till en inte obetydlig men mera svårberäknad privat rumsuthyrning.
- Det räcker inte. Det behövs många nya bäddar. Inte minst fler hotellrum i Visby. De 750 som finns idag är inte tillräckligt många för att möta efterfrågan.
- Vi ser en ökad efterfrågan på temaresor under det som förr kallades lågsäsong, säger Mats. Fritidsfiske och fågelskådning är bara två exempel. Matturismen ett annat.
I den hårdnande konkurrens som gäller inom besöksnäringen, nationellt och internationellt, är just marknadsföringen livsviktig. Här återstår mycket att göra.
- Gotland har många små aktörer som i flera fall väljer att marknadsföra sig alldeles för sent - då kunderna redan har bestämt sig och är på väg någon annanstans, enligt Mats Jansson.
Dra åt samma håll
Gotland har en mängd varumärken med en del aktörer som har problem att dra åt samma håll.
Det här bekymret, som är nog så allvarligt, har uppmärksammats och fått utrymme i det Regionala tillväxtsprogrammet (RTP).
Året-runt-turism
Ett särskilt marknadsråd med inriktning på året-runt-turism ska försöka förmå så många som möjligt av aktörerna på ön att medverka till en slagkraftigare marknadsföring av varumärket Gotland. Tanken är förstås att det skall vara till gagn för alla. Ett första steg på vägen att få världen utanför ön att upptäcka "Magiska Gotland".
- Nu utvidgas den cirkeln till köpmännen och andra intressenter. I fjol avsattes 200 000 kronor för detta ändamål. I år dubblas summan - minst, berättar Mats.
Den gällande översiktsplanen för Gotland har av många entreprenörer och andra aktörer ansetts som rena begränsningsplanen. Ett problem i sammanhanget är också att många sommargotlänningar är starkt kritiska till förändringar. Protester och överklaganden duggar tätt så snart nya anläggningar och förändringar planeras.
Mats Jansson:
- Med en växande besöksnäring ökar intrången, det är klart. Men värdet av utbyggnaden måste ses i förhållandet till behovet. Besöksnäringen är avgörande för Gotland, både för oss som bor här och människor som väljer att gästa ön - året runt.
Besöksnäringen avgörande för ön
Enligt statistiken sitter utvecklingschef Jansson på övervåningen till Gotlands fjärde mest besökta turistmål - Turistbyrån i Visby hamn.Visserligen en ganska snygg före detta lagerbyggnad, men jämfört med andra sevärdheter på ön är det förstås inte huset som lockar besökarna.Hur som helst är det en väldigt läcker arbetsplats Mats Jansson har med havsutsikt och bra kaffemaskin. Ett viktigt kontorslandskap med stor betydelse för hela Gotland.
Foto: Bengan Zettergren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!