Bevattningsförbudet gäller alla som är anslutna till det kommunala vattennätet. Även de med enskilda brunnar uppmanas att spara på vattnet, då hela Gotlands vattenförsörjning är påverkad, skriver Region Gotland i ett pressmeddelande.
”Dricksvatten får endast användas till normal hushållsanvändning som personlig hygien, matlagning, dryck och tvätt. Det är inte tillåtet att använda dricksvatten för bevattning av gräsmattor, fylla pooler eller tvätta bilar och altaner”, skriver man bland annat.
Problemet är att det varit ”mycket liten” nederbörd det senaste halvåret, konstaterar Susanne Bjergegaard Pettersson.
– Och det är under vintern och hösten vi behöver nederbörd för att återhämta våra vattentäkter.
Som det ser ut nu går Gotland in i vår och sommar med ovanligt låga vattentäkter.
– Sådana här nivåer har vi inte sett de senaste 10-15 åren, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Vad tar man för åtgärder från regionens håll?
– Ja det är lite svårt, vi är ju en väderberoende verksamhet som inte kan få det att regna även om vi gärna skulle vilja det. Men nu har vi lagt ett bevattningsförbud över hela Gotland, vilket vi inte gjort de senaste åren.
Anledningen till att bevattningsförbudet i år gäller hela ön är att regionen, i nödfall, planerar att transportera vatten till socknar som eventuellt inte kommer att klara sig.
Inför sommaren blir utmaningen att förmedla budskapet om att spara vatten till turister och sommargäster. Regionen kommer att samarbeta med Gotlands förenade besöksnäring i syfte att nå ut med informationen till turistanläggningar. De planerar även att använda skärmarna på Destination Gotlands färjor.
Enligt Region Gotland blir vattensituationen ännu mer ansträngd på grund av den höga vattenförbrukningen under vissa tider på dygnet. Susanne Bjergegaard Pettersson vill därför uppmana folk att sprida ut sin vattenanvändning under dygnet.
– Topparna är på morgonen och kvällen, och det är dem vi vill få bort. Om du är hemma, sätt gärna på tvättmaskinen vid lunch eller sent på kvällen istället.
Vad är det värsta scenariot i ett sådant här läge?
– Det är att vi har för lite vatten och att trycket försvinner i vårt ledningsnät. Då måste vi gå ut med en kokrekommendation, det vill säga be folk att koka sitt dricksvatten.
Det som händer när ledningsnätet blir trycklöst är att det finns risk för bakterier i dricksvattnet.
– Men det är det vi vill undvika. Läget är besvärlig och vi går inte ut med ett bevattningsförbud endast som en försiktighetsåtgärd, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.