"Beskedet kom som en chock"

Enligt Länsteatern på Gotland har dansken Hans Rosenquist, tills nyligen tilltänkt som länsteaterchef, ljugit. Därför har han inte längre styrelsens eller personalens förtroende.
Nu väljer regissören att i GA bemöta beskyllningarna, som han kallar "ondskefullt sladder".

Gotland2005-11-24 06:00
Hans Rosenquist väljer att föra fram sin syn på saken i ett långt mejl, ett svar på Gotlands Allehandas försök att få kontakt med honom.
I mejlet, som är skrivet på danska och översatts, beskrivs hur han skrev en ansökan den 8 januari i år och under april och maj gjorde två resor till Gotland, för att samtala med representanter för Länsteatern.
Den 31 maj skrevs ett treårigt kontrakt under. I det avtalas, enligt Hans Rosenquist, att han skulle vara konsulent för teatern, tills han tillträdde den 3 november. Han har bland annat planerat vårens program och förberett sitt officiella tillträde.

Fick ett samtal
- Den 2 november fick jag ett telefonsamtal från teatern, medan jag satt i möte med en kollega som skulle arbeta på teatern. Styrelseordföranden ringde och bad mig sluta, för att teatern kände misstro för mig, skriver Hans Rosenquist.
Han konstaterar att det var det första han hörde om saken.
- Jag har inte någon gång före detta samtal, hört ett negativt ord eller någon form av misstro.
Det kom som en chock, menar Hans Rosenquist.
- En chock, för jag hade packat min bil och var klar att köra nästa dag. En chock, för att det naturligtvis kullkastade hela min framtid. Jag hade satsat på att vara på Gotland i minst sex år. En chock, för beskyllningarna får fatala konsekvenser för mitt konstnärliga anseende och mitt liv.

Fosse var planerad
Enligt Hans Rosenquist finns det ingen relevans i de beskyllningar Länsteatern har kommit med.
Som exempel tar han den Jon Fosse-föreställning, som han enligt Länsteatern ljög om att han skulle sätta upp på Husets teater i Köpenhamn.
Enligt Rosenquist var den planerad, men har skjutits fram på grund av att teatern i Köpenhamn fortfarande väntar på statliga ekonomiska garantier.
- Om det är att vara lögnaktig, att en föreställning som en regissör blivit lovad inte blir av, på grund av omständigheter som ligger utanför regissörens räckvidd, ja, då är alla regissörer lögnare.

Oklara beskyllningar
Hans Rosenquist skriver att han inte heller ser hur övriga missförstånd kan motivera en uppsägning.
- Vad gäller min ansökning och mitt CV, så förstår jag inte vad teatern hänvisar till, när de påstår att där skulle finnas oriktiga upplysningar.
Därför kan han heller inte svara eller förklara mer än han redan gjort, menar Hans Rosenquist,
- Oavsett vad teatern påstår och säger, så har de handlat mot droit morale. Man kan inte kassera en människa så som här har skett för att rädda sig själv. De mänskliga kostnaderna är för stora.

Fotnot: Droit moral kan översättas "moralisk eller ideell rättighet".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om