Bert bjöd in landshövdingen

Bert Ohlsson fick fint besök på onsdagseftermiddagen.
I brun sammetskavaj, vinröd fluga och hatt i brunt skinn, välkomnade han landshövding och två kommunalråd. Så trollande han fram glas och alkoholfritt bubbel ur en flaska i en plastkasse. Sen blev det kaffekalas, frågestund och besök i Berts lägenhet.

Gotland2006-01-19 06:00
Bert Ohlsson, som bor på Gråbo servicehus i Visby, tyckte att landshövdingen Marianne Samuelsson skulle få se hur trevligt det är att bo där. Så han bjöd in henne och kommunalrådet Sonia Landin, och även kommunalrådet Björn Jansson kom sedan en annan boende där ringt och bett honom komma.

Bakat sockerkaka
- Det är inte var dag man träffar landshövdingen, sade Bert, som bakat sockerkaka och wienerbröd, dagen till ära.
Han har levt ett händelserikt liv under sina 76 år. Medan han står i entrén och väntar på landshövdingen räknar han upp att han varit tarmrensare på gamla andelsslakteriet, sen var han sjukvårdsbiträde i 26 år, på Mariahemmet, Follingbo sjukhus och Korpen.
För tio år sen drabbades han av Parkinsons sjukdom och är väldigt irriterad över att "hjärnan bestämmer så konstigt för honom emellanåt".
- Men man skall aldrig ge sig, säger han.
I stora samlingssalen blev det sen kaffe för gästerna.
- Pass nu på att ställa frågor till dom, säger Bert till sina vänner som bor på servicehuset.
- Vi har det bra, flickorna här är duktiga, men de blir färre och färre och flera går snart "in i väggen", sade Allan Palje.

Tiden räcker inte till
Britt-Marie Hassborg tog också upp problemet med att tiden inte räcker till för personalen, om att hon och andra rörelsehindrade måste vänta länge innan de kan få hjälp med toalettbesök med mera.
- De gör vad de kan men de är för få, sade hon.
Det påtalades också att kommunalskatten höjts med 50 öre och ändå blir det sämre inom äldreomsorgen.
Kommunalrådet Björn Jansson, som har äldreomsorgen inom sitt ansvarsområde, sa att insatserna som personalen gör grundas på den behovsprövning som gjorts för var och en.
Han försäkrade också, på frågan om sjuksköterskan skulle försvinna från servicehuset, att så var det inte utan sjuksköterskan kommer att vara kvar, antingen dagligen eller med knytning till vårdcentralen.
Kommunalrådet Sona Landin sa att det är aldrig roligt att höja skatten, men alternativet var att spara mer och det fanns det inte utrymme till inom vård, omsorg och skola.
- Vi anar att det gått bättre 2005 än vi först trodde, sade hon. Det har sparats mycket och om det blir ett bra överskott så kan vi väl sänka skatten. Vi har sagt att får vi rätsida på hälso- och sjukvården kan vi överväga att sänka skatten.

Tacksam över inbjudan
Landshövding Marianne Samuelsson var tacksam över Berts inbjudan. Hon sa också att kommunen har ansvaret och länsstyrelsen tillsynen inom äldreomsorgen och att en nyligen gjord undersökning visar att gotländska pensionärer är ganska nöjda, men att personal inte har tillräckligt med tid för dem.
Så berättade hon att under hennes 1,5 på ön har hon bland annat sysslat mycket med färje- och flygfrågor samt att få hit nya jobb efter P 18:s nedläggning.
Med en rungande applåd tackades gästerna, som sen följde med till Berts lägenhet. Där fick de höra hur han läste upp flera av sina dikter och visade upp sin diktbok.
När landshövdingen frågade om han givit ut någon diktbok sa han att han inte kunds skriva så bra på grund av sin sjukdom.
- Du får ha poesiafton här på servicehuset, sade hon och tackade än en gång för att hon fått komma på besök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om