Behandlingen kan rädda liv – men slopas på Gotland

Det vanliga ingreppet PCI kan rädda liv vid akut hjärtinfarkt. Nu drar politikerna tillbaka beslutet att införa behandlingen på Gotland.
 – Riskerna med en etablering överstiger fördelarna, säger Filip Reinhag (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. 

Enligt hjärtläkaren Jacob Werner har han liksom alla hans kollegor varit med om att patienter som skulle behövt PCI har avlidit här.

Enligt hjärtläkaren Jacob Werner har han liksom alla hans kollegor varit med om att patienter som skulle behövt PCI har avlidit här.

Foto: Magnus Ihreskog

Gotland2025-04-17 05:00

Nyheten i korthet

  • Gotlands hälso- och sjukvårdsnämnd drar tillbaka beslutet att införa PCI-behandling för akut hjärtinfarkt, trots att det kan rädda liv.
  • Gotland är det enda länet i Sverige som inte erbjuder PCI, vilket innebär att patienter måste flygas till Stockholm för behandling.
  • Beslutet grundar sig på att riskerna med att etablera PCI-behandling på Gotland överstiger fördelarna, inklusive höga kostnader och svårigheter att upprätthålla kompetens och dygnet-runt-bemanning.

PCI eller så kallad ballongvidgning hade kunnat rädda ”enstaka patienter” på Gotland. Det sa hjärtläkaren Jacob Werner under en intervju med Helagotland i fjol. Men under onsdagen beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden att det tidigare beslutet om att införa behandlingen på Gotland nu slopas. Beslutet fattades efter votering 9-4. Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

Varje år kommer runt 40 gotlänningar till lasarettet med svår hjärtinfarkt och akut behov av vård. Vanligtvis görs direkt en PCI men inte på Gotland, här måste patienterna först flygas till Stockholm. 

I de svåraste fallen ges vanligtvis PCI direkt men på Gotland ges istället trombolys på grund av att det inte finns möjlighet att ge PCI här. 

Trombolys är en metod där blodförtunnande läkemedel används för att lösa upp blodproppar som täpper till blodkärl.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen har alla rätt till en jämlik vård. Men just i detta fall sticker Gotland ut eftersom det är det enda länet i landet som inte erbjuder PCI. 

För de allra flesta går det bra att få trombolys istället men i vissa fall kan det vara så att patienten inte kan ges blodförtunnande medel, alltså den metod som används istället för PCI. För de patienterna kan det vara livsavgörande och det har hänt att patienter som skulle ha behövt PCI har avlidit här. 

Själva ingreppet PCI är relativt enkelt men måste göras av en kardiolog med flera års vidareutbildning. Och för att det ska gå att genomföra måste läkare med rätt kompetens rekryteras till Gotland.

Beslutet att införa PCI på Gotland togs redan 2018 men eftersom det inte verkställdes utreddes saken igen under 2023 genom en förnyad förstudie.

Förstudien visar att Gotlands geografiska läge innebär strukturella utmaningar i tillgången till jämlik vård, särskilt vid akuta hjärtinfarkter där transport till fastlandet behövs för PCI-behandling. Samtidigt skulle en PCI-verksamhet ha landets lägsta volymer, vilket medför svårigheter att upprätthålla kompetens och dygnet-runt-bemanning. På Gotland skulle PCI-verksamheten endast kunna bemannas dagtid och inte alls på kvällar och helger, vilket begränsar nyttan.

Efter fördjupad analys av kostnader, kompetensförsörjning och medicinsk bedömning konstaterar förvaltningen att fördelarna inte överväger riskerna. Statistiken visar dessutom att hjärtinfarktpatienter på Gotland har likvärdig överlevnad som i övriga landet.

– Frågan om etablering av PCI har funnits med i nämndens arbete under många år nu och i dag beslutade vi att inte etablera PCI-verksamhet på Gotland. Det har inte varit ett enkelt beslut utan det innehåller många olika perspektiv som har fått brytas mot varandra. I slutändan valde vi att luta oss mot förvaltningens och sjukhusledningens samlade bedömning av att riskerna med en etablering överstiger fördelarna, säger Filip Reinhag (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Enligt den utredning som gjorts är bedömningen att det troligen inte skulle innebära någon direkt ekonomisk vinst att införa PCI-behandling på Gotland. Kostnaderna uppskattas till cirka 207 miljoner kronor under en 10 års-period och besparingarna beräknas motsvara 175 miljoner. Men beräkningen är enligt utredningen osäker: ”Det finns stor osäkerhet i kalkylerna där kostnader för att anpassa lokaler, utrustning och bemanning bedöms som störst risk i. Ska någon bedömning göras är det troligast att dessa kostnader blir högre.”

PCI, Ballongvidgning

PCI eller så kallad ballongvidgning är en behandling som du kan få när det har blivit förträngningar i hjärtats kranskärl. Behandlingen öppnar kärlen så att blodet kan passera som det ska igen. En ballongvidgning görs ofta planerat efter att du har haft besvär av kärlkramp en längre tid. Den kan också göras akut om du plötsligt får svåra kärlkrampsbesvär eller akut hjärtinfarkt och har förträngningar i kärlen.

Du får behandlingen på ett sjukhus som har en röntgenavdelning med speciell utrustning för ballongvidgning. Behandlingen kallas också PCI, som är en förkortning för percutan coronar intervention.

Källa: Vårdguiden, 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!