Begär extra anslag för att minska aborterna
Tonårsaborterna ökar kraftigt. Det kunde GA rapportera om igår. Nu vill hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott få information om läget och förslag på vad man kan göra åt det.
Under årets första sju månader gjorde 69 tonårsflickor abort. Det är fler än under hela förra året.
- Varje abort är ett nederlag, säger Nils-Erik Eriksson, som är verksamhetschef för kvinnokliniken.
Han ställer sig bakom barnmorskorna på ungdomsmottagningen som vill kunna arbeta förebyggande för att vända utvecklingen och minska antalet aborter.
Även politikerna har reagerat på ungdomsmottagningens uppgifter om det ökande antalet tonårsaborter. Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott tog upp frågan när den sammanträdde igår. Arbetsutskottet har begärt fram en redovisning om tonårsaborterna till hälso- och sjukvårdsnämnden.
- Gotlandsprojektet var ju framgångsrikt på 70-talet och som politiker kan man luras att tro att det blir bra när man har gjort en satsning. Men så är det förstås inte. Varje tonårsgeneration är unik. Det gäller att ha kontinuitet när man arbetar för att förebygga tonårsaborter, säger nämndens ordförande Åke Svensson (s).
Vill nå ut
Ungdomsmottagningen vill nå ut till fler ungdomar. De vill kunna bjuda in elever i klass åtta och ungdomar som just har börjat på gymnasiet, det har de satt upp som sina verksamhetsmål. Men som det är just nu hinner ungdomsmottagningen inte med gymnasieeleverna.
Inför årets budgetförhandling kommer kvinnokliniken därför att begära ett tilläggsanslag på 350 000 kronor till mer personal på ungdomsmottagningen. På sikt skulle en sådan satsning kunna innebära en besparing, tror Nils-Erik Eriksson. Om ungdomsmottagningens personal får möjlighet att packa ned en rejäl omgång livskunskap i tonåringarnas bagage kommer det innebära färre tonårsaborter och färre fall av klamydia och andra könssjukdomar som innebär att man senare i livet kan få problem med fertiliteten.
- Det är svårt att sätta en prislapp på vad det är värt, men naturligtvis är det en vinst, säger Nils-Erik Eriksson.
Social problematik
Nils-Erik Eriksson och kvinnoklinikens avdelningschef Therese Ekman kan också tänka sig helt nya former för hur arbetet med ungdomar ska läggas upp. Det är inte självklart att ungdomsmottagningen ska ligga inom kvinnokliniken.
I den utåtriktade verksamheten är det kanske bättre att den verksamheten hör till barn- och utbildningsförvaltningen eller socialförvaltningen.
- På ungdomsmottagningen handlar det inte bara om könssjukdomar och preventivmedel. Många av de ungdomar som kommer hit har också en social problematik, säger Nils-Erik Eriksson.
- Vi behöver knyta mer resurser till arbetet med ungdomarna. Det är utfallet av vårt arbete som är det viktiga - inte vart resurserna kommer ifrån, säger Therese Ekman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!