I december tvingades barn- och utbildningsnämnden fatta beslut om en lång rad besparingar, men en satsning kostade nämnden på sig: En miljon kronor extra till skolmaten.
Därmed kan portionskostnaden öka från 7,59 till 9 kronor.
Den höjda portionskostnaden kommer att få genomslag när nästa matsedelsperiod startar efter sportlovet. Hur den nya matsedeln ska se ut är inte klart men Josefine Jessen, som är chef för regionens måltidsförsörjning, har fått besked om vad skolan vill ha för pengarna:
- I första hand vill vi säkra energinivån på maten. Vi har klarat kraven, men förra året såg vi att det började vackla. Då äskade vi mer pengar.
- För att få ett högre energiinnehåll i maten kan det bli färre soppdagar, men det kan också bli så att vi gör om sopporna och ser till att de innehåller mer energirika livsmedel som exempelvis bönor eller köttfärs, fortsätter Josefine Jessen.
Fisk och kött
När energiinnehållet har höjts vill skolan att barnen ska kunna bjudas på mer fet fisk. Och räcker pengarna kan man kanske också bjuda barnen på mer helt kött.
Blir det guldkant på skolmaten nu?
- Nej, guldkant vill jag inte säga. Det viktiga är att vi får ett tillräckligt energiinnehåll på måltiden.