Bättre betalt för tvångsinlöst skog
- Det blir lättare att komma överens med skogsägarna framöver. Det tror Fabian Mebus vid länsstyrelsen sedan riksdagen beslutat att höja ersättningen vid tvångsinlösen.
Underlättar. Att skogsägarna får bättre betalt kommer att underlätta arbetet för länsstyrelsen, tror Fabian Mebus. Arkivfoto: ROLF JÖNSSON
Foto: Rolf Jönsson
Sedan situationen på Gotland lyfts upp på regeringsnivå gav miljöminister Andreas Carlgren nyligen ett löfte om att inte öka arealen skog som ska skyddas på Gotland. I måndags kom ytterligare ett positivt besked för skogsägarna. Riksdagen beslutade om nya regler för ersättning vid expropriation. Ett påslag på 25 procent ska från den 1 augusti göras på fastighetens marknadsvärde vid tvångsinlösen. Dessutom hävs den regel som begränsat ersättning för förväntade värden, den så kallade presumtionsregeln.
- Att ersättningen höjs så att skogsägarna får bättre betalt kommer att underlätta arbetet för oss, tror Fabian Mebus vid länsstyrelsen.
Länsstyrelsen förhandlar för närvarande med w30-40 markägare om inlösen.
- I de flesta fall brukar det inte vara några problem att få en uppgörelse. Men i några fall blir det konflikt, och då kan det ibland handla mer om känslomässiga argument än om ekonomiska villkor, säger Fabian Mebus.
Riksdagsbeslutet välkomnas av Lantbrukarnas riksförbund (LRF).
- Det här är en viktig fråga för Gotland som vi stridit för eftersom vi har många drabbade skogsägare, säger Per Lawergren som är ansvarig för skogsfrågor i LRF:s regionstyrelse.
Ersättningen vid tvångsinlösen betalas ut av Naturvårdsverket, som inte får ökat anslag när ersättningen till markägarna höjs. Det kan innebära att färre hektar kan skyddas framöver.
Frivillighet
För att minska konflikterna mellan myndigheter och skogsägare har man i Finland med framgång prövat en modell för skydd av värdefull skog som byggt på frivillighet, samverkan och ett större inflytande för markägarna. Den modellen, kallad Kometprogrammet, ska nu prövas i Sverige. Västerbottens kustland, södra Hälsingland, Dalsland, Kronobergs län samt östra Skåne valdes i januari ut för ett försök under fem år.
LRF och Mellanskog har i en gemensam skrivelse önskat att även Gotland ska få vara med, men ansvariga myndigheter vill inte ändra antalet försöksområden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!