Båtsmannen fick ursäkt efter 200 år
På dagen 200 år efter gravsättningen invigdes i går minnesstenen vid båtsman nr 99 Carl Fredrik Carlström Lindgrens grav i Sysne med minnesord, kransnedläggning och en tyst minut. Han var den ende svensk som omkom i samband med den ryska ockupationen 1808. Carl Lindgren föll från riggen på sitt skepp och slog ihjäl sig. Vid ceremonin fick han också en officiell ursäkt från riksdagsman Rolf K Nilsson.
Foto: Henrik Radhe
Ursäkten motiverades av att båtsman Lindgren ofta använts som en lustig knorr i slutet på en bra historia om den operettmässiga ockupationen där inga skott avlossades och där ingen dog på den svenska sidan. Förutom då en som föll från masten, säkerligen berusad.
- Det är helt fel. Han var inte berusad utan klättrade upp på order av befäl under en allvarlig tid i Gotlands historia. I stället ska vi hedra denna man som dog i tjänsten.
Ceremoni
Och hedrad blev han vid gårdagens ceremoni med 50 deltagare vid den något avsides belägna, av stenar inramade graven en bit ovanför Sysne fiskeläge i Östergarn. Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening står bakom gravens nu värdigare utformning. Där återfinns nu även dels en informationstavla om incidenten dels en minnesplatta i metall fastsatt på en sten från Slesviken i Grötlingbo, det vill säga där de ryska truppern landsteg på Gotland.
Michael Lundgren och Ingemund Hägg delade också ut skrifter med sina forskningsresultat omkring händelseförloppet.
15 maj 1808
Båtsman nr 99, 30-årige Carl Fredrik Lindgren tillhörde Södermanlands compagni. Den 15 maj 1808 föll han ner från riggen på sitt skepp, linjeskeppet "Konung Gustaf IV Adolf" (som var ett av åtta svenska skepp medförande trupp som anlände tilll Sysne 14 maj), och slog ihjäl sig. Han begravdes följande dag. "Död genom wådelig händelse" som olyckan då beskrevs.
Varför han inte begravdes på någon av de närmaste kyrkogårdarna är oklart, framhöll Richard Wottle, kyrkoherde i Östergarns pastorat.
- Men det är svårt att tänka sig en plats som utstrålar mer frid än denna.
Efter en tyst minut sjöngs psalm 297, "Härlig är jorden", gemensamt av de församlade.
Efter ceremonin kunde de som ville bege sig till det närbelägna båtsmanstorpet för att inta ärtsoppa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!