Bästa läget för att fånga solens energi

Ni ligger i bästa läget. Gotland har exceptionellt bra soltillgång!
Det beskedet fick ett 60-tal åhörare, de flesta villaägare, som i söndags lyssnade till en föreläsning om solenergi av Lars Andrén, författare och ordförande i Seas, Svenska solenergiföreningen. Föreläsningen hölls på Toftagården med anledning av FN:s Världsmiljödag.

Gotland2005-06-07 06:00
Hittills är det inte så många på Gotland som har satsat på solfångare för uppvärmning och solceller för att producera el. Enligt kommunens energirådgivare Roland Tofftén så var det 78 personer som under perioden 1998-2004 sökte och fick statligt bidrag för att investera i solfångare. Totalt till de 78 som hos länsstyrelsen sökt och fått bidrag betalades ut 600 000 kronor. Högsta bidraget som man kan få är 7 500 kronor.
Att Världsmiljödagen arrangerades just på Toftagården beror på att företaget fick pris som 2004 års solfångaranläggning i Sverige. En utnämning som Svenska solenergiföreningen står bakom. Dagen på Toftagården inleddes med att Göran Bylund från företaget Energibyrån på Gotland berättade om satsningen i Tofta, en satsning som Göran Bylund, tidigare energirådgivare hos kommunen, har varit projektledare för.
Inledningsvis fick åhörarna veta skillnaden på solfångare och solceller. Solfångare ger värme och varmvatten, solceller ger elenergi. På Toftagården handlar det om en satsning på solfångare samt ackumulatortank i kombination med pelletsvärmepanna för värme och varmvatten. Plus en poolsolfångare för uppvärmning av en utebassäng.
Detta är en betydligt större anläggning än vad som behövs för en vanlig villa. Solfångaren är på 50 kvadratmeter och ackumulatortanken rymmer 6 kubikmeter vatten. Det är betydligt mer än vad som behövs för en villa. Sedan finns också en poolsolfångare är på 36 kvadratmeter.
Satsningen på Toftagården ingår i ett EU-projekt kallat Sollet, där även företag i Grekland, Tyskland och Luxemburg ingår. Sollet står solfångare och pellets och projektet går ut på att samla in kunskap om kombination av olika energikällor. Förutom solfångare och ackumulatortank finns i ett helt eget system på Toftagården en pelletspanna. Plus en oljepanna och även elpatrone som reserv.

Mellan 70 och 80 grader
Från mars till september är det främst solenergin som gäller. I söndags när utetemperaturen låg på cirka arton grader men det var ganska molnigt, så låg ändå temperaturen på vattnet i ackumulatortanken på mellan 70 och 80 grader!
Några hundra meter från Toftagården kunde solenergiintresserade också besöka den villa där Ann Enström bor. Hon är miljöpartist och har av miljöskäl valt att satsa på en mindre solfångaranläggning för tappvarmvatten. Ann Enström berättar att hon tidigare fick varmvattnet med hjälp av direktel.
Av Lars Andrén från Solenergiföreningen fick besökarna bland annat veta att intresset för att satsa på solenergi inte längre enbart är knutet till miljötänkande. Nu börjar alternativa energikällor, däribland solenergi få ett ekonomiskt genomslag. Men det är viktigt att ta reda på vad man investerar i, se vilka de praktiska förutsättningarna är, ta reda hur stor kapitalkostnaden blir och vilka garantier det finns för de produkter man investerar i.
För en normalvilla uppskattas investeringskostnaden för en solfångare på tio kvadratmeter till 50 000-70 000 kronor. Och med dagens olje- och elpriser kan det rent ekonomiskt bli en bra investering för framtiden.
Ett antal företag som förevisade också sina produkter inom solenergiområdet. Kommunens energirådgivare svarade på frågor, Gotlands lokala FN-förening informerade om sitt arbete, naturskyddsföreningen ordnade vandring i Smågårde naturreservat.
Inne på Toftagården hölls föreläsningar. Förutom tidigare nämnda Göran Bylund om satsningen på Toftagården och Lars Andréns inspirationsföreläsning om solenergi så berättade IT-strategen Jonny Gustavsson om sitt hus, som inte är anslutet till elnätet. Solceller producerar elen och solfångarnas står för värme och varmvatten!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om