Barnärenden kan pågå i över två år

En utredning om ett barn som far illa ska inte ta mer än fyra månader.På Gotland kan utredningarna pågå mer än två år.Socialstyrelsen riktar allvarlig kritik mot kommunens hantering av familjehemsärenden.

Gotland2010-11-15 13:32
Vid en inspektion för tre år sedan var Socialstyrelsen mycket kritisk till hur Gotlands kommun hanterade familjehemsärenden och familjehemsplaceringar av barn och ungdomar. Under det gångna året har socialstyrelsen tagit emot fem anmälningar som handlar om brister i ärenden av det här slaget, därför har man nu gjort en ny inspektion av verksamheten på Gotland.
Också denna gång får socialnämnden allvarlig kritik för hur man hanterar dessa ärenden. Utredningstiden, som inte får vara längre än fyra månader, överskrids regelmässigt. Av de barnutredningar som avslutades under det första halvåret i år, överskreds den lagstadgade utredningstiden i sju fall av tio. I flera fall hade utredningarna pågått i mer än två år.
Socialnämnden är medveten om att utredningarna drar ut på tiden. I ett eget PM har man slagit fast att det stegvis ska bli bättre.
Nästa år ska mindre än en fjärdedel av utredningarna pågå längre tid än fyra månader. Men dessa ambitioner räcker inte för Socialstyrelsen. De slår i sin inspektionsrapport fast att Gotlands kommun omgående ska uppfylla de lagstadgade kraven.
Socialstyrelsen konstaterar i sin granskning också att det är vanligt att utredningar avslutas först när man gör en insats. Så får det inte gå till, förklarar man. En konsekvens av att kommunen inte sätter punkt för utredningarna är att det aldrig går att bedöma om de insatser som ska göras för barnen sker inom skälig tid.

Omprövas för sällan
"Socialstyrelsen ser allvarligt på denna brist i nämndens handläggning som innebär att det inte går att bedöma om tillgängliga insatsresurser stämmer överens med medborgarnas behov av sociala tjänster", skriver Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen ser också allvarligt på att Gotlands kommun inte gör de lagstadgade omprövningarna av beslut om familjehemsplaceringar.
När ett barn har placerats i familjehem ska socialnämnden varje halvår överväga om vården fortfarande behövs. I tio av tolv granskade ärenden har denna omprövning bara skett en gång om året.
Omprövningarna är ett sätt att garantera rättssäkerheten för de familjehemsplacerade barnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om