Bara män fick ta del av riskkapital

Sju gotländska företag, alla ägda av män, har tillsammans fått riskkapital på nästan 18 miljoner kronor under de tre senaste åren.Mest har Gotlandssnus fått.Det framgår av en slutrapport från Nutek.

Gotland2008-08-05 04:00
Gotlands kommun, Nutek (Verket för näringslivsutveckling) och EU:s strukturfonder har sammanlagt satsat 10 miljoner kronor i lika delar.
Nästan 9 miljoner kronor av det har satsats på sju gotländska företag.
Till det har lika mycket pengar kommit från Regioninvest Gotland AB samt ett riskkapitalbolag och en så kallad affärsängel.
- Affärsänglar är privatpersoner med eget kapital som tycker det är roligt att investera i tillväxtföretag och gärna blir delägare och sitter i styrelsen, säger Lars Erlandsson, konsult vid Almi, som äger Regioninvest.
Det är Regioninvest som sytt ihop avtalen för de sju företagen, som hittills gett 14 nya arbetstillfällen, i stället för förväntade 10. Av dessa är 11 män.
Hela projektet hade tänkt satsa på sex företag, lika många ägda av män som av kvinnor, men i slutändan blev det endast företag ägda av män, som fick riskkapital.
Varför?
- De flesta företagare är män och kvinnor driver inte företag som är särskilt kapitalintensiva. Kvinnor behöver sällan riskkapital, de satsar egna pengar och lånar på banken i stället, säger Lars Erlandsson.
Han försäkrar att Almi gör vad man kan för att uppmuntra kvinnliga företagare att satsa på tillväxtverksamhet.
Av de sju företagen som fått offentligt och privat riskvilligt kapital sedan 2005 har Gotlandssnus fått mest, 4 miljoner kronor.
Inga samvetsbetänkligheter, vad gäller tobak, folkhälsoaspekter och skattekronor?
- Nej, några sådana diskussioner har vi inte fört, säger Lars Erlandsson.
Företagshälso- och sjukvård satsar TPL Medical and Care AB på och vill starta privata vårdcentraler i Visby och i Roma. Företaget har fått 1,5 miljoner kronor.
Own Power Sweden AB (förnyelsebar energi) har fått 2,3 miljoner kronor, Pajse Teknikutveckling AB (jordbruksprodukter) fick 3,5 miljoner kronor och Kalmbysjö AB (klädbutiker) fick 2,2 miljoner kronor.
Gotlands gummifabrik Holding AB (gummiprodukter) fick 1,2 miljoner kronor och Energibyrån Q AB (energideklarationer) 3 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om