Bara lågsvavlig olja accepteras

Bara rederier som garanterar att deras färjor körs på riktigt lågsvavlig olja får konkurrera om trafiken till och från Gotland.

Gotland2006-11-22 06:00
I Rikstrafikens upphandlingsunderlag går gränsen vid 0,5 procents svavelhalt.

Fartygstrafiken genererar stora mängder svavelutsläpp, som bidrar till växthuseffekten och klimatförsämringen. En femtedel av svavelnedfallet över Sverige kommer från sjöfarten.
Därför var det nog många som började undra när TV4:s Nyheterna i måndags kväll avslöjade att rederiet Tallink funderade på att byta bränsle på Silja Lines fartyg.
Tallink, som nyligen blivit ägare till Silja-fartygen, vill spara pengar på att använda en olja med högre svavelhalt, en smutsigare olja, som rederiet redan använder i sina andra fartyg i Östersjön, rapporterade Nyheterna. Tallinks styrelse ville inte uttala sig i TV4.

Dementi
Men i går eftermiddag kom en dementi från Tallink Grupp, som hävdar att Siljas fartyg även i fortsättningen kommer att använda bränsle med 0,5 procents svavelinnehåll.
Tallinks övriga fartyg använder bränsle med 1,5 procents svavel, maxgränsen för Östersjön. I kustfarvatten, som till exempel Stockholms skärgård byter mandock till 0,5-procentigt bränsle.
Östersjön blev i våras svavelkontrollområde, vilket betyder att fartyg som går här får använda max 1,5 viksprocent svavel i bränslet. Siljas fartyg och Gotlandsbolagets färjor använder bränsleolja på 0,5 viktprocent.

Tallink med i tävlingen
Och för de rederier som tänker lämna in anbud på Gotlandstrafiken, gäller denna lågsvavliga bränsleolja.
Eftersom Tallink tidigare låtit förstå att man kanske kommer att delta i tävlingen om Gotlandstrafiken, är diskussionen kring rederiet intressant för Gotland.
I underlagsmaterialet från Rikstrafiken står tydligt att svavelhalten i bränslet inte får överstiga 0,5 viktprocent under överfart.

Bränslesnåla premieras
Svavelhalten i bränslet för hjälpmaskiner när färjan ligger i hamn "skall högst vara 0,05 viktprocent", står det vidare.
Informatören Olof Lundvall vid Rikstrafiken säger att rederier som dessutom kan visa att de använder så lite bränsle som möjligt kommer att gynnas i upphandlingen.
- Samtidigt som de gör av med mindre bränsle bidrar de till mindre kväveoxidutsläpp. Sådant ska premieras, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om