Banden knöts ihop mellan Gotland och Stockholm
Med den man älskar vill man ha fasta förbindelser. Den här nya båten är ett steg i rätt riktning.Så löd justitieminister Tomas Bodström kärleksförklaring till Gotland när han öppnade den stora Gotlandsmässan vid Skeppsbron i Stockholm i går.Denna tro på den nya färjan som ett framtidshopp för Gotland gick igen i många sammanhang under mässans första dag.
Parollen "Gotland ligger i Stockholm" håller ju bara under just de här mässdagarna, men på det här viset ville man understryka att Gotland under årets alla övriga dagar tidsmässigt har kommit betydligt närmare fastlandet.
Gotlandsmässan är ett samarbetsprojekt mellan Gotlands kommun, Destination Gotland och näringslivet på ön. Syftet är att visa upp vad Gotland har att erbjuda: Ett imponerande kulturliv, intressanta attraktioner, ett näringsliv med en viss bredd, goda telekommunikationer och inte minst goda kommunikationer med färjor och flyg.
Nu kan vi inte gnälla över kommunikationerna längre, om man bortser från transportfrågan, konstaterade Lillemor Arvidsson på presskonferensen som lockade ett 30-tal journalister.
Det går att leva på Gotland året runt. Det går att bedriva business där, förtydligade Lena Thalin från regionala utvecklingsteamet.
<span class=MR>Inte bara ett paradis</span>
Men mitt i allt detta som Gotland vill visa upp och yvas över en smula, så är också Gotlandsmässan vid Skeppsbron ett sätt att få ett handtag från världen utanför för att utveckla Gotland.
Lillemor Arvidsson och kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren bjöd in ett knappt hundratal deltagare till ett näringslivsseminarium i Visbys akter.
Här samlades en del av de Gotlandsambassadörer som varje sommar brukar bjudas in till kalas i landshövdingens trädgård. Och här talade man klarspråk:
Gotland är inte bara ett paradis med bredband. Gotland är också en region där man håller på att förlora ett par tusen arbetstillfällen och där man behöver all hjälp som man kan få för att vända trenden.
Thage G. Peterson inledde detta näringslivsseminarium genom att skissa upp en bild av några av de viktigaste ben som Gotland har att stå på:
Turistnäringen, utbildningssektorn (med en fördubblad högskola och en folkhögskola i Fårösund), fler småföretag, gärna inom IT-sektorn, fler jobb inom offentlig service och förvaltning genom fler utlokaliseringar av statlig verksamhet, och gotländsk förädling av jordbrukets produkter.
<span class=MR>Verkligheten kan förändras</span>
Gotlandsambassadörerna fick eftermiddagen på sig för att kläcka nya goda idéer, inspirerade av en del udda och lyckade projekt som Lauri Pappinens vinodlingar.
Ingen får säga att "det här blir för dyrt". Det finns det i så fall andra som säger längre fram, slog seminarieledaren Tommy Wahlgren fast.
Det går att förändra verkligheten, förklarade Thage G. Peterson.
Till följd av den nya tekniken finns det mer kraft på Gotland i dag!
Staten kan hjälpa till, men det är på Gotland som man sedan måste bestämma vad man vill satsa på. Ödet ligger i gotlänningarnas händer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!