Bakom varje brott finns en människa
- Jag trodde inte en sån här organisation behövdes förrän min son knivmördades. Först då började de små notiserna i tidningen betyda något för mig, säger Gunnar Öberg som talade på Östercentrum i Visby när internationella brottsofferdagen högtidlighölls igår.
- I notiserna döljer sig folk som misshandlats, våldtagits eller drabbas på annat sätt, säger han som tycker att det behövs bättre stöd till de som drabbas av olika brott.
- Det ska finnas någon som ställer upp och stöttar. Idag tar samhället oss för givet, de goda krafterna, säger han som tycker att det egentligen är kommunens ansvar.
- När polisen kom till jobbet och berättade att min son mördats, lämnades jag bara. Jag fick ta bilen hem och berätta vad som hänt för min fru. Vad behöver ni för hjälp, var det ingen som sa, berättar Gunnar Öberg som jobbar med Niklas-fonden och är aktiv i RAV, riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade.
Han efterlyser ett bättre stöd från de sociala myndigheterna, någon som kan hjälpa brottsoffer. Idag har kommunens socialsekreterare jour på polishuset nätter och helger. Delar av den efterlysta verksamheten klarar de redan idag.
- Det räcker med att polisen kör hem en berusad unge för att en förälder kan behöva hjälp, säger han.
han tycker att samhället smiter undan sitt ansvar på fler sätt. som exempel tar han jämförelsen med flogvågskatastrofen när samhället hostade upp rejält med resurser. Men det dör lika många i trafiken varje år, säger Gunnar Öberg.
- Var finns hjälpen åt de anhöriga då.
Brottsofferjouren bildades för 25 år sedan och på Gotland startade lokalföreningen 1992.
7 317 brott anmäldes på ön under 2004, som i de flesta fall på något vis drabbade den enskilda personen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!