Både stora och små fiskebåtar
Börje Hofberg har gjort en nutidsdokumentation av den gotländska fiskeflottan. Fiskebåtar har fotograferats och alla data om dem har sammanställts i en liten bok.Dokumentationen är framtagen och sammanställd med finansiellt stöd från EU:s strukturfond för fiskets utveckling och är ett resultat av ett projekt inom Kollektiva åtgärder för det småskaliga fisket på Gotland.
I det här första exemplaret läggs tonvikten på fartygsstrukturen men i kommande utgåvor är det meningen att man ska spegla fiskets förutsättningar och aktuella frågor.
I förordet står det att fiskenäringen kan uppfattas som hemlig eller anonym och visst kan det verka så eftersom det sällan syns någon verksamhet när man kommer till en fiskehamn.
Det är antingen tomt på båtar eftersom de är ute och fiskar eller så ligger båtarna förtöjda vid kajerna och fiskarena är hemma hos sina familjer.
Den egentliga verksamheten syns aldrig, skriver Börje Hofberg.
Han beskriver hur fisket utvecklats från att vara det "fria" yrket till att bli moderniserat med starkare maskiner, elektronik och effektivare redskap. Framför allt mottagnings och distributionssystemen har utvecklats.
<span class=MR>Fiskarnas vardag</span>
Hofberg beskriver fiskarens vardag idag då yrket är omgärdat med regler, förordningar, kvotförhandlingar, nedskärningskrav, fiskeförbud, och licenser. Det gotländska fisket är inte längre en svensk angelägenhet utan påverkas av internationella överenskommelser främst inom EU.
Börje Hofberg skriver också att det har skett stora förändringar i fiskeflottans sammansättning genom åren. Under första hälften av 1900-talet var det mindre båtar som fiskade med garn, krok och i viss mån även ryssjor. Under andra hälften av kom trålfisket igång med starkare och större fartyg.
Redskapsutvecklingen har övergått från naturmaterial till syntetiska material och underlättade bland annat laxfisket. Fartygen blev specialiserade och anpassade till en fiskemetod eller mot en art exempelvis lax.
Det saknas dokumentation av den gotländska fiskeflottan under en lång period och den förhoppning som Börje Hofberg med flera hyser är att samla material som på sikt blir till en bok om fiskets historia på Gotland.
Den här boken är ett steg i den riktningen påpekar Hofberg.
<span class=MR>Framtiden</span>
Hur den gotländska fiskeflottan kommer att se ut i framtiden är omöjligt att säga i dagsläget. Kanske kommer det inte att existera över huvud taget? Börje Hofberg påpekar att många fiskare ser mörkt på framtiden om man tittar på grunden för fisket. Torskbeståndet är illa ute och EU:s gränsvärde för dioxin har inneburit exportstopp för lax och strömming. Hofberg konstaterar att upprepade larm i massmedia om gifter och utfiskning har skapat ett konsumentmotstånd mot östersjöfisk som gör det svårt för fiskare att se ljust på framtiden.
Han påpekar dock att det finns fisk i Östersjön och att omkring 70 procent av de svenska fångsterna kommer därifrån. Det gotländska fisket är knappt 2 procent vilket innebär att det gotländska fisket har möjlighet att öka sin andel. När torsken har minskat har plattfisken ökat och plattfisk är mycket efterfrågad på marknaden. Flundran har möjlighet att ersätta rödspottan i Nordsjön som har minskat.
<span class=MR>Östersjöns bästa vatten</span>
Börje Hofberg sammanfattar att Gotland har Östersjöns bästa fiskevatten runt omkring.
Detta och en tydlighet till konsumenterna om fiskemetoder och hantering är en grund för ökade marknadsandelar.
Positivt är den skarpsillsmottagning som kommer till stånd i Ronehamn och som erbjuder andra möjligheter för gotländska fiskare.
Det gotländska fisket är småskaligt och kustnära och kan ha ett bra utgångsläge med tanke på EU:s fiskeripolitik som pekar på det småskaliga och kustnära fisket som en väg att nå ett långsiktigt hållbart nyttjande av fiskeresurserna.
Liten. Den gotländska fiskeflottan beskrivs i boken med bilder på 51 registrerade fiskebåtar med fartygstillstånd. En av de minsta båtarna är Daniel Cedergrens VY 47 Djupvik med motor på 7 kw.
Störst. VY 76 Boköland i Slite är en av de största fiskebåtarna i boken. Boköland har en längd på 23,7 meter och bredd 6,06 meter. Den är byggd 1991 och ägs av FF Boköland KB.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!