Både eterneller och kaniner trivs hos årets klubb- odlare Här är det bara ekologiskt som gäller
Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har beslutat attJörgen Thomsson och MariHåkansson, Mickelgårds, När, skall få ta emot en belöning för framstående insatser inomekologisk trädgårdsproduktion. Vi är jätteglada över att få den här belöningen, säger Mari Håkansson. Vi är stolta och det känns positivt då man har slitit hårt, säger Jörgen Thomsson.
Slutomdömet lyder:
"Jörgen Thomsson och Mari Håkansson har genom stor arbetsinsats, kunnighet, god planering och successiva investeringar på ett föredömligt sätt utvecklat gården till ett mönstergillt företag med en framstående ekologisk djur- och trädgårdsproduktion med musteri och annan vidareförädling."
<span class=MR>Föräldrahemmet</span>
Gården Mickelgårds ligger så gott som inne i När samhälle och är Jörgen Thomssons föräldrahem. Efter grundskolan arbetade Jörgen hemma på gården. Senare studerade han på Lövsta landsbygdsgymnasium.
Mari Håkansson är född i Tyresö och har alltid varit intresserad av djur och jordbruk. Efter grundskolan arbetade hon på olika gårdar och senare studerade hon på Rättviks Naturbruksgymnasium.
Efter studierna arbetade hon på en mjölkgård i Dalarna. Hon gick en getkurs i Östersund och en fårkurs på Lövsta. Efter arbete på en mjölkgård i Vänge fick Mari sommarjobb hos Jörgen Thomssonhon skulle bland annat rensa ogräs i hans påbörjade ekologiska odling av lök och morötter.
År 1991 tog Jörgen över föräldragården med 22 mjölkkor och potatisodling som huvudinriktning. Arealen uppgick då till 43 hektar åker och 23 hektar skog. Han hade dock redan 1981 själv börjat odla morötter. År 1993 avvecklades mjölkbesättningen och satsningen på grönsaksodling påbörjades.
Djurproduktionen har dock fortsatt på gården med ungdjursuppfödning. Sedan 1998 är djurhållningen omställd. Stutkalvar köps in från en ekomjölksgård vid cirka tre månaders ålder och strandbetesvallar används som betesmark. De slaktas vid 22-24 månaders ålder.
Vidare köps tjurkalvar av köttras in i september-oktober. De går på ströbädd och slaktas efter 14-15 månaders uppfödning och uppnår då en slaktvikt på cirka 330 kilo. Fodret är KRAV-godkänd och man är självförsörjande på foder.
Numera är hela gården omlagd till ekologisk odling och kontrolleras av KRAV. Det började år 1989 med lök och morötter och året efter följde potatis och 1994-96 var all åkermark omställd.
<span class=MR>Intresse för ekologiskt</span>
Intresset för ekologisk odling har växt fram efter hand och när viss marknad fanns i kombination med utbildning och medlemskap i Gotlands Ekologiska Odlare gick det bättre och bättre enligt Mari och Jörgen som bedömde odlingstekniken som svårast i början.
Efter arrende av 32 hektar brukas idag 75 hektar, till det kommer betesmark på 11 hektar. År 1997 byggdes en bevattningsdamm på 7000 m3, vilket ger möjlighet till bevattning av potatis och grönsaker.
<span class=MR>10 000 flaskor must</span>
År 2000 planterades 500 äppelträd, sju olika sorter odlas. Äppelodlingen är också ekologisk. Klass tre-äpplen går till gårdens musteri. kapaciteten i musteriet har nu ökats med en ny press. produktionen är för närvarande 10000-15000 flaskor (33 cl).
I takt med ökad produktion har olika byggnationer utförts på gården. år 1991 byggdes kyllager vilket utökades 1992.
Packeri med verkstad, personalrum, musteri med pressrum och livsmedelslokal tillkom 1994. År 1996-97 byggdes kall lösdrift och för närvarande byggs en ny hall för maskiner/förvaring.
Jörgen och Mari arbetar båda heltid och därutöver finns en anställd, sommaranställda ungdomar och Jörgens föräldrar som hjälper till.
Mari är styrelseledamot i Gotlands Ekologiska Odlare och är grönsaksansvarig.
Hon är även med i Swegros grönsaksgrupp, ordförande i nybildade riksföreningen Ekologisk Frukt samt vice ordförande i När LRF-avdelning.
Jörgen har tidigare varit engagerad i Gotlands Ekologiska Odlare samt i riksorganisationen Samodlarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!