Baby-boom ger klirr i kommunens kassa

Trenden med vikande födelsetal är äntligen bruten.Förra året föddes fler barn på Gotland än på många år.

Barnmorskorna Bodil Heijbel och Emma-Kristin Lindqvist sätter nya nålar på tavlan där nyfödda flickor och pojkar får röda och blå "pluppar". Under natten som gick föddes två flickor.

Barnmorskorna Bodil Heijbel och Emma-Kristin Lindqvist sätter nya nålar på tavlan där nyfödda flickor och pojkar får röda och blå "pluppar". Under natten som gick föddes två flickor.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-01-10 04:00

Barnmorskorna jublar och i detta jubel stämmer också kommunens ekonomiansvariga in i. Varje ny gotlänning innebär nämligen ett litet klirr i kommunkassan.

En tavla med nålar på lasarettets förlossningsavdelning ger en bra överblick över nativiteten på Gotland. Varje nyfödd unge blir en blå eller röd plupp på tavlan. I år har det ännu inte hunnit bli mer än omkring ett dussin pluppar, men när tavlan rensades vid årsskiftet fick man plocka bort 564 nålar och det var fler än på många år.
Året innan, 2007, föddes bara 489 barn här på avdelningen och man måste gå tillbaks till år 2002 för att se ett högre födelsetal.
Att tala om "baby-boom" är att ta i. Det är långt kvar till födelsetalen från rekordåret 1990 då det föddes 951 barn på Visby lasarett. Men det ser bra ut.

Ann-Kristin Forsman, som är avdelningschef på BB- och förlossningsavdelningarna, tycker att man ändå kan tala om en liten "boom" eftersom ökningen är så stor.
Den har inte vållat några problem på förlossningen, men barnmorskorna har märkt att det oftare har varit fullt på BB. Mammorna har inte alltid kunnat få egna rum och därmed har de nyblivna papporna inte kunnat sova kvar.
- Men alla barnmorskor tycker att det bara är kul med många förlossningar. Det är ju jätteroligt att det föds fler barn, säger Ann-Kristin Forsman.

Zandra Jungver och Thomas Danielsson från Roma har just blivit hemskickade från BB med nyfödde sonen Laban. De tycker att de här märkt att det fötts många barn på senare tid.
- Det var fullt på BB, men jag tycker också att man har sett ovanligt många barnvagnar, säger Zandra.
Laban är lillebror till två-åringen Lova och både Thomas och Zandra kan tänka sig fler barn med tiden.
- Har man fått ett barn så vill man ju gärna ha ett syskon till. Och har man två är det inte så långt steg till ett tredje. Det är ju kul med många syskon. Jag har fem stycken själv, berättar Thomas.

Kommunens ekonomidirektör Göran Gyllenkrok är nöjd med de ökande födelsetalen:
- Det här är jättebra!

Trots att det kommer att dröja flera decennier innan Laban och hans jämnåriga kommer att tjäna pengar och betala kommunalskatt så betyder en nyfödd gotlänning ett plus för kommunkassan redan i dag.

I de ganska komplicerade kostnads- och utjämningssystemen mellan kommunerna kompenseras Gotlands kommun för de kostnader som ett barn för med sig när det gäller barnomsorg, skola och sjukvård.
- Och i många fall har vi en överkapacitet på Gotland som innebär att den tillkommande kostnaden för barnet blir mindre än den kompensation som vi får, förklarar ekonomistrategen Åke Wennerberg och fortsätter:
- Alla plus är bra för kommunen. Målet att vi ska ha 65 000 invånare år 2025 står fast och det har en hög prioritet i kommunens arbete. Att pensionärer väljer att bosätta sig sig här är också fördelaktigt - i synnerhet om de är friska.
- Det vore väldigt bra om trenden med fler barn håller i sig, summerar Åke Wennerberg.

Och det finns det faktiskt tecken som visar att den kommer att göra. Hur barnafödandet kommer att bli under 2009 är för tidigt att säga, men rapporter från mödravården talar om att det ser bra ut åtminstone fram emot maj månad.
Så här många barn har fötts på Visby lasarett under åren. Några gotländska barn föds på fastlandet och de finns inte med i statistiken. På senare år har Visby lasarett också tagit emot ett mindre antal patienter från andra län. De finns med i dessa siffror.
1975: 651 barn.
1978: 583 barn.
1983: 678 barn.
1988: 809 barn.
1990: Rekordår med
951 barn.
1993: 746 barn
1998: 478 barn.
1999: 555 barn.
2000: 569 barn.
2001: 550 barn.
2002: 591 barn.
2003: 561 barn.
2004: 496 barn.
2005: 536 barn.
2006: 538 barn.
2007: 489 barn.
2008: 564 barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om