Avspärrningar på Visby lasarett

Två gamla flaskor med eter hittades i går på barn- och ungdomsmottagningen och på ögonmottagningen på Visby lasarett.Polis och brandkår larmades.Tre rum i barn- och ungdomsmottagningen samt ett rum på ögonmottagningen spärrades av.Myndigheterna avvaktar nu instruktioner om hur flaskorna ska destrueras.

Bo Magnusson, säkerhetsansvarig på lasarettet, och brandmästare Joachim Nyman visste inte hur de skulle hantera situationen när de gamla flaskorna med eter hittades på lasarettet i går.

Bo Magnusson, säkerhetsansvarig på lasarettet, och brandmästare Joachim Nyman visste inte hur de skulle hantera situationen när de gamla flaskorna med eter hittades på lasarettet i går.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-11-19 04:00
- Vi hade fått instruktioner från Socialstyrelsen att inventera hela sjukvården om det möjligen kunde finnas gammal eter kvar, säger Bo Magnusson, försörjnings- och säkerhetschef på lasarettet. När vi hittade en flaska visste vi inte riktigt vad vi skulle göra. Men vi kontaktade naturligtvis räddningstjänsten och polisen som kom och spärrade av området.

Gjorde riskbedömning
Brandmästare Joachim Nyman hade inte hört talas om att eter kunde vara farligt och visste inte hur man skulle hantera flaskan.
- Vi gjorde en riskbedömning på plats. Flaskan var i god kondition och innehållet var klart. Vi hade fått reda på att om innehållet hade kristalliserats så var explosionsrisken större, säger Joachim Nyman. Men i och med att flaskan varit öppen en gång så kan en reaktion ha startat i den. Så länge flaskan står där och ingen rör vid den så är den ofarlig, fortsätter han.

Behövde inte leta
På barn- och ungdomsmottagningen behövde man inte leta efter flaskan.
- Avdelningschefen på mottagningen visste att det stod en flaska i medicinskåpet, säger Mårten Nordlund, verksamhetschef på mottagningen. Därför meddelade vi det direkt när vi fått information om att inventering skulle göras.
På eftermiddagen meddelade också ögonmottagningen att de hade en flaska eter som använts till rengöring av optik.

Rummen avspärrade
De båda rum där flaskorna hittats är nu avspärrade och man har bedömt det så att sjukhuset i första hand har ansvar för att föra bort flaskorna.
- Vi har anlitat experter på farligt avfall som får ta hand om dem. Skulle de inte kunna göra det så kommer vi att kontakta räddningstjänsten och polisen igen, säger Bo Magnusson.
Både patienter och personal på lasarettet tog det hela lugnt, enligt Bo Magnusson. Alla fick informationen om avspärrningarna direkt på morgonen när det hände.

Bombgrupp i Blekinge
Uppmaningen att inventera sjukvården efter gamla eterflaskor gick ut i hela landet och på flera sjukhus och vårdcentraler har man hittat det. Bland annat på Blekingesjukhuset i Karlskrona där man tillkallade polisens bombgrupp för att komma och ta hand om flaskan. Även där var uppgifterna om att flaskan skulle vara farlig en nyhet för personalen.

En halv stridsvagnsmina
Enligt Jonas Holst som är medicinalråd vid enheten för krisberedskap vid Socialstyrelsen kan sprängkraften i den 30 år gamla flaskan som hittades i Karlskrona motsvara en halv stridsvagnsmina.
- Det får stå för honom, säger Bo Magnusson. Vi avvaktar vidare instruktioner om hur vi ska hantera våra flaskor.
Någon eter har dock inte inhandlats till lasarettet sedan 1990-talet och de båda flaskorna har alltså stått där sedan dess. Man använde eter tidigare bland annat som narkosmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om