Avslöjade allt utom ceremonielet
För första gången berättade i går medlemmar i Visbylogen S:t Nicolaus vid ett offentligt möte vad det mytomspunna frimureriet går ut på och vad man gör vid sammankomsterna.Det skedde i Frimurarhuset på Smedjegatan där också flera av de olika samlingssalarna och smårummen förevisades.Men ceremonielet vid och kring avancemanget i de tio olika graderna avslöjar man inte. Det har ett pedagogiskt syfte, är mycket effektfullt, alla blir berörda, berättade Åke Flood. Vi kan berätta om allt utom ceremonierna.
Uppenbarligen har man känt ett behov av att avmytifiera delar av verksamheten, punktera några av myterna och ikläda verksamheten en modernare kostym.
Det är delvis därför vi går ut och berättar, rykten har uppstått eftersom vi inte varit öppna utåt. Vi har också varit blygsamma med att redovisa vår hjälpverksamhet.
Nu har i och för sig Frimurarnas, liksom andra slutna sällskap och sekters, hemliga ritualer och handlingar avslöjats av avhoppare i böcker och på andra sätt.
Men som ett led i den nya offentliga öppenheten inbjöds på onsdagskvällen allmänheten till ett informationsmöte i Frimurarhuset i Visby. Ove Lundin och Åke Flood svarade för upplysningarna.
<span class=MR>Livets mening</span>
Ove Lundin tog upp sökandet efter livets mening som en viktig del av vad frimureriet går ut på.
Varje människa har grundläggande behov; fysiska, psykiska, sociala. Men vi har också andra behov, bland annat en existentiell problematik som måste lösas. Vad tjänar allting till, vad är meningen.
Men det finns också ett andligt behov som är viktigt för frimurarna. Var kommer allt ifrån och vad är syftet vill frimurarna tänka på ur ett andligt perspektiv och frimureriet är ett sätt att söka svar på detta. Men det sociala är också viktigt, vi äter och dricker tillsammans.
Vi är en sluten orden, ingen vet vad vi har för oss innanför väggarna. Men vi är inte hemliga så tillvida att vi har en hemsida och medlemsmatrikeln är offentlig.
Det hemliga omfattar ritualerna kring avancemanget, recipieringen, inom de tio olika grader som finns. Att nå till tionde graden tar ca 15 år.
Den som recipierar skall inte veta vad som händer, han utsätts för olika saker som gör att han skall tänka igenom sin brister som människa och bli bättre.
Det fyller ett pedagogiskt syfte, är mycket effektfullt, alla blir berörda. Varje sak vi gör i logen har en betydelse.
Vid sammankomsterna är mörk kostym eller frack anbefalld klädsel. Ett ålderdomligt språk används.
Det bidrar till en viss stämning.
Förutom den personliga utvecklingen ägnar man sig åt bidrag till olika former av välgörande verksamhet. Dels direkt hjälp lokalt dels bidrag till forskning kring barns och äldres sjukdomar.
<span class=MR>Historiken </span>
Åke Flood berättade om frimureriets historia. Frimurarna bildades i England via byggnadshantverkare med specialkunskaper inom kyrkobyggande.
Kunskaper som de höll hemliga tillsammans utan att tillhöra något skrå. Ordet frimurare härleds emellanåt till det engelska uttrycket, freemasons, för just "fria murare".
När katedralbyggandet minskade kraftigt fortsatte verksamheten men antog en mera ideell grund. Då tog man även in andra medlemmar än yrkesbröder.
Till Sverige kom frimureriet via utlandssvenskar och 1735 bildades den första svenska logen (efter engelska lodge för de bygghyddor där hantverkarna arbetade).
För att bli medlem i dag krävs att man är lägst 24 år, en kristen livssyn och gott anseende. Två faddrar skall gå i god för att den som vill bli medlem har rätt grundinställning och sedan sker ett invalsförfarande. Kvinnor är fortfarande inte välkomna, enligt tradtion från de medeltida yrkesmännen.
Men vi har arrangemang för familjen, det håller inte om mannen får en gliring varje gång han skall gå i väg till en sammankomst.
Årsavgiften är 600 kronor och varje steg uppåt i graderna kostar ca 1 500 kr.
<span class=MR>200 gotlandsbröder</span>
På Gotland har logen S:t Nicolaus i dag ca 200 bröder/medlemmar. Man äger frimurarhuset vid Smedjegatan som inköptes redan när verksamheten startade 1874. Restaurangverksamheten är utarrenderad.
Trädgården ingår också medan den intilliggande ruinen arrenderas från Riksantikvarieämbetet. För arbetsinsatser vid sommararrangemangen får man viss ersättning som går till fastighetens skötsel.
Efter den teoretiska informationen var det rundvandring i de rum och sköldinramade salar som stod öppna för allmänheten och avslut skedde i pubavdelningen i källaren.
Logesalen. Högtidlig är stämningen i denna sal med sin stjärnhimmel.
Informerade. Åke Flood berättade omkring frimureriet.
Sköldsmyckade väggar. Den karaktäriska skölden, personlig och heraldiskt korrekt, får man vid åttonde grad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!