Avsaltat vatten? En smaksak!
Spendrups bryggeriplaner om en större produktion i Visby innebär ett krav som de inte är beredda att förhandla om. Spendrups vill bara ha vatten från Langes hages grundvattentäkt. Anledningen till kravet är att grundvattnet är smakrikt och av intressant kvalitet, och det ger ölen dess speciella karaktär. Något annat vatten är man inte intresserad av! Vatten som är uppblandat med avsaltat vatten har Spendrups tydligt sagt att man inte alls är intresserade av. Det kommunala framtida avsaltade vattnet duger alltså inte ens att brygga öl på…
Man brukar säga att det är marknaden som styr och en av marknadens främsta bryggerier har redan sagt sitt. Vill vi dricka ett vatten i framtiden som inte duger att brygga öl på? Öl är ändå en dryck som innehåller mycket smakrika ingredienser.
Frågan är också hur många tjänstemän på VA-avdelningen/politiker på Gotland som smakat ett avsaltat vatten, framställt på Östersjövatten med artificiell återmineralisering av endast en av de många mineraler som finns naturligt i grundvatten. Incitamenten för att hushålla med grundvattnet försvinner eftersom avsaltat vatten finns i obegränsad mängd.
Avsaltat vatten, d.v.s. destillerat vatten, är en tråkig smakupplevelse. För dig som vill testa, köp en flaska destillerat vatten på macken. Med andra ord. Ju mer vi gör oss oberoende av grundvattnet, ju tråkigare vatten kommer vi att behöva dricka framöver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!