Avlyssning allt vanligare
Delar av den hemliga telefonavlyssningen i utredningen som rör svartjobbshärvan kommer att presenteras idag.Det är åklagaren Gunilla Dersand Holmberg som begärt att några av de sekretessbelagda banden ska spelas upp.
För ett halvår sedan ändrades reglerna som rör hemlig telefonavlyssning och idag är det betydligt lättare att få tillstånd att använda denna spaningsmetod.
Tingsrätten tar ställning
- I princip riskerar vem som helst att bli hemligt avlyssnad av polisen, säger Björn Thulin som jobbar länskriminalens telefonavlyssningsavdelning i Stockholm.
Han förklarar att alla som ringer till en avlyssnad person får sitt samtal inspelat.
- Däremot kan vi inte avlyssna vilket telefon som helst. Det krävs alltid beslut från domstolen, säger Björn Thulin.
Den som avlyssnas ska vara misstänkt för allvarliga brott. Åklagaren måste sedan övertyga domstolen om att personens brottsliga verksamhet motsvarar ett fängelsestraff på minst två år.
Tingsrätten på orten där brottet begåtts, tar ställning till om det är rimligt att säga ja till telefonavlyssningen.
För att öka rättssäkerheten finns numera offentliga ombud som ska bevaka den avlyssnades rättigheter och se till att metoden inte utnyttjas på fel sätt.
Det är oftast en juridiskt utbildad person som anlitas för uppdraget. Ombudet har tillgång till allt material som presenteras för rätten och kan överklaga domstolens beslut om avlyssning.
Skyddade samtal
Vid telefonavlyssning spelas alla samtal in på band och kan sedan användas som bevis. Undantagen gäller när den misstänkte pratat med sin advokat, präst eller sjukvårdande personal som läkare.
Dessa samtal är skyddade.
- Avlyssningen är ett stort intrång i människors liv, påpekar Björn Tholin och säger att den används väldigt restriktivt men har ökat under senaste halvåret.
Allt material förstörs när domen vunnit laga kraft.
Både mobiler och fasta telefonnätet avlyssnas dygnet runt. Banden ingår i förundersökningen, men är hemligstämplade. De används vid förhör, bland annat för att överbevisa de misstänkta. I vissa fall kan banden spelas upp för tingsrätten som bevismaterial.
Banden ska övertyga
I svartjobbshärvan har flera av de misstänkta avlyssnats under en längre tid. Hur många och under hur lång tid vill utredarna inte avslöja.
Den misstänkte arbetsledaren från NFB, säger att han är oskyldig. Åklagaren Gunilla Dersand Holmberg anser att han backat på sin version sedan tidigare förhör. Hon tar nu avlyssningsbanden till hjälp för att övertyga rätten om att han är skyldig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!