Miljö- och hälsoskyddsnämnden leder ett samarbete med flera andra nämnder, tekniska nämnden, byggnadsnämnden och regionstyrelsen, för att ta fram en kretsloppsstrategi. Ett första utkast till underlag ska ligga på regionstyrelsens bord vid majsammanträdet då det förhoppningsvis tilldelas resurser för att komma igång med det praktiska arbetet. Strategin ska omfatta allt från planering och nybyggnation till hur avloppsvatten från enskilda avlopp och reningsverks ska tas omhand på bästa sätt.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden föreslår bland annat att regionen inrättar en VA-rådgivare som kan ge råd och rekommendationer i frågor som rör vatten och avlopp.
– Vi har tillsyn över VA-anläggningar och om vi ger råd så sätter vi oss på två stolar, säger Isabel Enström (MP), tf ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Hon ser en styrka med att flera nämnder arbetar ihop med kretsloppsstrategin.
– Det viktigaste är att föra tillbaka näringsämnen till marken, säger Isabel Enström.
Hon berättar att regionen sneglar på Södertälje där näringsämnen utvinns från avloppsvatten och sprids på åkrar, i samarbete med ett antal lantbrukare. Snålspolande toaletter är också något Södertälje satsats på.
Läkemedelsrester är något som kan vara mycket skadligt om det kommer ut i naturen, östrogen i vattnet påverkar exempelvis fiskars fortplantning.
– Läkemedel bryts ner snabbare om man lägger det på marken. Naturligtvis ska vi ta bort så mycket skadliga ämnen som möjligt, men när man inte kommer längre så gäller det att hitta den minst skadliga lösningen, säger Isabel Enström.