Avhoppad nazist kräver krafttag av politikerna

Drygt 500 gotlänningar krävde krafttag mot högerextremismen på Gotland.Men kommunen ställde sig ljum till medborgarförslaget.Det finns skäl att vara vaksam, tycker avhoppade nazisten Carl Wennerstrand. - Att så många går ihop och skriver under tyder på att det är dags att agera, säger han.

berättar. Carl Wennerstrand, 34, lämnade nazismen och arbetar nu med att stötta andra avhoppade högerextremister. Den här veckan berättar han om sitt liv för eleverna i några av öns skolor.

berättar. Carl Wennerstrand, 34, lämnade nazismen och arbetar nu med att stötta andra avhoppade högerextremister. Den här veckan berättar han om sitt liv för eleverna i några av öns skolor.

Foto:

Gotland2010-04-21 04:00
Den här veckan gästas ön för trettonde året av Emerich Roth, överlevare från andra världskrigets koncentrationsläger. Med sig har han Carl Wennerstrand, som lämnade nazismen bakom sig för att istället arbeta åt föreningen Exit, som stöttar avhoppade högerextremister.
Många tycker förmodligen att deras besök känns synnerligen angeläget.

Ökad oro
Det senaste året har oron för en ökad utbredning av högerextremismen vuxit på Gotland. Bråk kring det ockuperade Göransgården i höstas och rapporter om rekryteringar av ungdomar i skolorna fick över 500 personer att skriva under ett medborgarförslag tidigare i år.
Kommunjuristen underkände medborgarförslaget eftersom han ansåg att det uppmanade till olaglig åsiktsregistrering.
Kommunstyrelsens arbetsutskott bestämde däremot att tjänstemännen ska titta närmare på hur de demokratiska värderingarna ska bevakas inom skolan.
Carl Wennerstrand tycker att det är dags för politiker och andra vuxna att reagera.
- Kommunpolitiker kan verkligen göra något. Kraftsamlingar i början på 2000-talet gjorde att extremhögern i landet halverades på ett par år.

Möte med kommunen
På torsdag ska han möta kommunledningen, och han har sin strategi klar:
- Jag kan få dem att fatta att de måste göra något. Ett effektivt sätt är att lyfta några ortsnamn. Kode, Sjöbo, Klippan, orter som förknippas med rasism. Vill politikerna ha Visby med på den listan?
Själv växte han upp i ett hem med våld, alkoholism och starka åsikter om homosexuella och rasism.

Falsk gemenskap
Familjen flyttade ofta eftersom styvfadern hade svårt att behålla sina jobb. På nästan varje ort fanns skinnskallar, och Carl Wennerstrand sökte sig till dem.
- De gav mig det jag inte fick från annat håll; vänner, gemenskap, förebilder och mål.
Till slut fann han att gemenskapen var falsk, och när hans gäng ville utföra allt grövre brott valde han att bryta med sina gamla kamrater.
Vardagsrasismen är kanske inte alltid så allvarligt menad vuxna emellan, men den kan övertolkas av unga och driva dem in i extremrörelserna, säger Carl Wennerstrand.

Extremvänstern
De kommuner som lyckas bäst i arbetet mot extremismen är de som integrerar det i undervisningen, föreningsliv och föräldranätverk, är hans uppfattning.
Exit arbetar sedan några år även mot extremvänstern.
- De har en annan politisk ursäkt, men arbetar på precis samma sätt som vi högerextrema gjorde i början av 90-talet, säger Carl Wennerstrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om