Avgnagd bark sprider almsjuka

I en hage i Hörsne har hästar gnagt av barken på ett 40-tal almar.- Almsplintborren lockas till skadorna. Sånt här kan hjälpa till att sprida almsjukan, säger Inga-Lena Östbrant på länsstyrelsen.

Dödsdömd. Hästar gillar att gnaga bark, speciellt på almar. Träden dör, men de lockar också till sig almsplintborren som sprider almsjuka, vilken länsstyrelsen i flera år arbetat med att försöka utrota från ön. foto: henrik radhe

Dödsdömd. Hästar gillar att gnaga bark, speciellt på almar. Träden dör, men de lockar också till sig almsplintborren som sprider almsjuka, vilken länsstyrelsen i flera år arbetat med att försöka utrota från ön. foto: henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-05-11 04:00
Enligt såväl almsjukebekämparna på länsstyrelsen som hästägare de talat med så verkar det som om hästar föredrar just almens bark.
Och det styrks av ett besök på den aktuella platsen. En mängd almstammar lyser kala från marken och ett par meter uppåt på såväl unga som äldre träd. De lönnar och askar som också växer där har lämnats orörda.
Eftersom barken är avgnagd in på bara veden så är dessa träd dödsdömda. Men skadorna attraherar också den fruktade almsplintborren som börjar flyga i slutet av maj och söker lämpliga platser för sina yngelkammare. Borren sprider i sin tur den svamp som sedan invaderar almstammarnas kärl så att dessa täpps igen och träden dör.

"Yngelfabriker"
Om skadade träd inte tas bort och förstörs så kan de bli veritabla yngelfabriker för almsplintborren. Detta i sin tur ökar spridningen av almsjukan.
- Det känns väldigt negativt för oss som i flera år arbetat med att bekämpa almsjukan, både genom att destruera smittade träd och genom att förebygga vidare spridning, menar Inga-Lena Östbrant.
Hon vill uppmärksamma allmänheten, och framför allt hästägare, på problemet. Hon menar också att det går fort för en häst ringbarka ett träd, alltså att gnaga av barken runt hela stammen vilket gör att trädet dör. Hon konstaterar att andra kreatur inte tycks vara lika benägna på att gnaga bark.
- Enligt jordbruksverket så är det speciellt under tidig vår som hästarna är sugna på bark. Så man kan tänka på att skydda stammarna på något vis, och att lägga in grenar som de får gnaga på i hagen, säger Inge-Lena Östbrant.

Ny inventering
Under vintern har almsjukebekämparna arbetat med att ta bort smittade träd. Alm som sparats som ved har ersatts med annan ved eller med pengar. Man gör också försök med att använda eko-plugg där smittade träd har tagits bort för att ta död på eventuella kvarvarande rötter och förhindra skottbildning.
Under våren har åter en översiktlig inventering över hela ön genomförts. Denna sommar, liksom förra sommaren, kommer nio personer att åter inventera de 30 socknar där almsjukan hittills upptäckts och bekämpats.
En utställning om alm och almsjukan kommer att invigas på Almedalsbiblioteket i slutet av juli. Den kommer sedan att visas på bibliotek runt om på ön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om