Äventyrligt slott i Visby

En kiosk på Terra Nova, fler köpcentrum och billiga bostäder, så skulle stan se ut, om öns barn och ungdomar fick bestämma.
Just nu pågår utställningen "Visby i ungas ögon", på Almedalsbiblioteket, där gymnasieelever och fjärdeklassare presenterar sina visioner för Visby.

Gotland2006-04-24 06:00
I lördags var det vernissage på utställningen "Visby i ungas ögon". Med hjälp av färgstarka och innovativa modeller, visar barn och ungdomar upp hur de skulle vilja att stan såg ut. Utställningen är resultatet av ett skolprojekt, som pågått bland gymnasieelever på Donner och fjärdeklassare på Terra Novaskolan och är en del av "Dialog hela Visby".
Camilla Mattson, lärare i klass 4A på Terra Novaskolan, en av de klasser som deltagit, vittnar om ett stort engagemang bland eleverna.
- De har varit så otroligt positiva hela tiden. Vi har jobbat i fyra veckor, mer eller mindre hela tiden och vi har fått lägga annat åt sidan, säger hon.
Eleverna i 4A fick i uppgift att tänka ut en favoritplats, på Terra Nova, utan att berätta om den för kompisarna och sedan fotografera den.
- Det visade sig att inte en enda hade valt samma plats, säger Camilla Mattsson, som berättar att de allra flesta valde en plats i skogen.
Barnen har också arbetat med att undersöka Terra Novas historia, genom att fråga äldre släkt och vänner och studera gamla kartor och dokument. Bland annat visade det sig att namnet Terra Nova var betydligt äldre än vad de hade trott.
- Det har legat en gammal bondgård där, som heter Terra Nova, vi hittade namnet på en karta från 1912, där Gråbo också fanns med, säger Camilla Mattsson.
Sedan har eleverna, med hjälp av Agneta Gazelius, skapat modeller av de förändringar av staden, de skulle vilja göra.

Kiosk
Tioåriga Amanda Blomqvists modell visar en lekpark med en kiosk.
- Bakom Terra Novaskolan finns en park, där vill jag att det ska finnas en lekpark, med bord och stolar, där man kan sitta och en kiosk. Man ska kunna gå dit hela familjen, säger Amanda Blomqvist, som i dag får cykla till Gråbo för att handla sitt lördagsgodis.
Amanda Strehlenert-Dahlbäck och Jonathan Carlsson, som går bild- och formprogrammet, på Donner, blev engagerad i projektet genom sin lärare Joakim Allgulander.
- Vi hade väldigt fria tyglar, att bygga något vi tyckte behövdes eller ville ha, säger Amanda Strehlenert-Dahlbäck.
De flesta ville ha billiga bostäder och köpcentrum, men Amanda Strehlenert-Dahlbäck gjorde en modell av en lite annorlunda kontorslokal, som ser ut som silverkulor staplade i en pyramid.
Jonathan Carlsson valde att göra en skateboardhall och har utgått från en befintlig byggnad, på Säveområdet.
- Det är många unga som är i behov av en skatelokal och den här lokalen ligger perfekt, säger han.
Förutom en stor skateboardhall med ramper, rymmer modellen replokaler, klättervägg och utvändigt en laglig graffitivägg.
- För att få den att funka måste det finnas ett bra samarbete med polisen och klottersanerare. Säve är ett område som är väldigt utsatt för klotter, säger Jonathan Carlsson.
Hans och de andras modeller, finns att beskåda på Almedalsbiblioteket, fram till den 21 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om